internetový armádní magazín

Airbus obhájil návrh dronu MALE RPAS

15.12.2018 19:35

Společnost Airbus v minulých dnech obhájila svůj návrh úderného dronu pro střední výšky s dlouhou výdrží MALE RPAS a zahájí podrobné vývojové práce.

Evropské země dnes kupují těžké drony z USA nebo Izraele (typy MQ-9 Reaper nebo IAI Eitan), ale v nadcházejících letech se chtějí prosadit s vlastním vývojem. Na začátku snah o pan-evropský  dron stál typ Talarion vybavený dvěma proudovými motory, ale v loňském roce byl upřednostněn typ s turpovrtulovým pohonem.

            maketa MALE RPAS na výstavě ILA 2018 / foto: DeffiSK - Eigenes Werk / CC BY-SA 4.0

 

V loňském roce se evropské konsorcium tvořené společnostmi Airbus Defence and Space, Dassault a Leonardo dohodlo na všeobecných požadavcích a vzhledu stroje, který dostal pracovní název MALE RPAS. V příštím roce má být podepsána smlouva upravující výrobu prvních prototypů a do poloviny příštího desetiletí začnou Francie, Německo, Itálie a Španělsko používat společně vyvinutý dron. Do projektu MALE RPAS byla přizvána řada dalších evropských zemí, které zatím působí v roli pozorovatelů. Patřila mezi ně i Česká republika, které se však již podle posledních zpráv rozhodla k přímé, zatím k ničemu nezavazující účasti. 

Vývojáři zatím o projektu MALE RPAS nezveřejňují žádné velké podrobnosti, ale je známo, že první let je naplánován na rok 2023 a zahájení sériové výroby na rok 2025. Kromě úderného typu MALE RPAS je v Evropě vyvíjen např. i bezpilotní bombardér nEUROn. Projekt tohoto stroje je veden francouzskou společností Dassaul, účastní se ho však i další francouzské firmy a společnosti z Itálie, Švédska, Španělska, Švýcarska a Řecka. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Airbus obhájil návrh dronu MALE RPAS

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání