internetový armádní magazín

Američani testují univerzální raketomet MML

09.04.2016 13:20

Americká armáda (U.S. Army) provedla koncem března a počátkem dubna rozsáhlejší sérii testů nového univerzálního raketometu MML (Multi-Mission Launcher), který byl vyvinut armádními specialisty bez výraznější účasti zbrojařských společností. Podle zveřejněných údajů byly provedené testy systému označeny za úspěšné. 
V raketometu MML byly při posledních testech použity letecké protiletadlové rakety AIM-9X Sidewinder a malé rakety proti vzdušným cílům (především proti letecké a dělostřelecké munici) s označením MHTK (Miniature Hit-to-Kill), ale otestovány byly i další typy raket jako např. FIM-92 Stinger kategorie vzduch-vzduch nebo AGM-114 Hellfire kategorie vzduch-země.

                                    raketomet MML na podvozku nákladního automobilu 6x6

                                                              (foto: U.S. Army / PD)

 

Do současné doby americká armáda investovala do vývoje univerzálního raketometu MML asi 119 milionů dolarů, přičemž k testování byly postaveny dva funkční prototypy. S tímto zbraňovým systémem je počítáno jako s vhodným prostředkem k ničení dronů i větších bezpilotních letounů, vrtulníků, dělostřeleckých a minometných granátů, leteckých raket nebo střel s plochou dráhou letu.

MML by měl být pro americkou armádu prostředkem logisticky nenáročným, vysoce pohyblivým a snadno přepravitelným. Jeho základem je speciální odpalovací kontejner s patnácti moduly, který je možno umístit např. na střední nákladní automobil FMTV 6x6 od firmy Oshkosh. Každý modul může obsahovat jednu větší střelu, nebo několik MHTK, které mají průměr pouze 4 cm a délku 61 cm. Kontejner na automobilu může mít celokruhový odměr a náměr v rozsahu od 0o až do 90o. MML může současně postřelovat několik cílů, přičemž tato vlastnost je umocněna možností používat současně různé typy střel.

Raketomet MML spolupracuje při své činnosti s radiolokátorem Sentinel a může také přijimat údaje z integrovaného systému velení a řízení protivzdušné a protiraketové obrany IBCS.

První univerzální raketomety MML by americká armáda mohla získat v roce 2019. Militarybox, CC BY-SA

                     Sidewinder ...                                          ... a MHTK při startu z raketometu MML

              (foto: U.S. Army / PD)                                              (foto: Smith / U.S. Army / PD)    

 

 

Diskusní téma: Američani testují univerzální raketomet MML

Datum: 11.04.2016

Vložil: jsk

Titulek: Předpokládám, že by bylo možno vypouštět

i AIM-120...

Datum: 09.04.2016

Vložil: Dutin

Titulek: ?????

Tohle nazvat raketometem na odborném vojenském webu je trochu úlet, ne?

Datum: 10.04.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: ?????

Poučte nás prosím. Myslíte si, že nazvat toto vícenásobné odpalovací zařízení různých typů řízených střel, které nemusí být vyloženě protiletadlové / protivzdušné - "raketomet", je zásadní chyba? Jak by to mělo být úpně správně? Nebo jak by se vám to líbilo?

Datum: 11.04.2016

Vložil: Dutin

Titulek: Re: Re: ?????

Že by PVO krátkého dosahu? Zákopy tím asi ostřelovat nebudou.

Datum: 11.04.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: Re: ?????

Proč by se to mělo nazývat ruskou terminologií?

Datum: 11.04.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: ?????

Raketomet je dosti univerzální označení pro všechna zařízení schopná odpalovat (metat) rakety. I každé odpalovací zařízení např. protitankových řízených střel je možno označit za "raketomet" a mělo by to být zcela "vstřebatelné". Je jasné, že zákopy tím odstřelovat nebudou, ale s přímou palbou proti pozemním cílům nebude mít systém žádný problém. Pro nás zase nebude problém označit systém jako PVO krátkého dosahu.

Datum: 10.04.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: ?????

Jestli jsem správně pochopil ideu. Mělo by se to dat umístnit na libovolné vhodné vozidlo co to unese. Potom do toho naložit zrovna vhodné rakety k splnění konkrétních úkolů. Dostat se s tím na dostřel k cíli cílům. Provést úkol. Zopakovat ho. Nebo to naložit na úplně jiné vozidlo. Vyzbrojit raketami proti úplně jiným cílům a hurááá. A využít zapojení do amerického elektronicky provázaného bojiště. Získávat z něj přehled o situaci. Informace o cílech. Být obranným prostředkem ale také útočným. Na videu jsou odpalovány rakety AGM 114 Hellfire což jsou primárně protitankové rakety. Tohle by mohl být vysoce efektivní a účinný prostředek!!! Tedy pokud se tomu metaforicky řečeno nezlomí anténa nebo nevybijí baterky...

Vyhledávání