internetový armádní magazín

Americká armáda zahájí testování nových pásových vozidel AMPV

06.04.2018 07:25

Americká armáda obdržela prvních 29 pásových obrněných vozidel nové generace. Dne 4. dubna 2018 tiskové oddělení společnosti BAE Systems oznámilo, že předalo první jednotce ABCT (Armored Brigade Combat Team) zkušební šarži nových vozidel vyvinutých v rámci programu AMPV.

Program obrněných víceúčelových vozidel AMPV má zajistit výměnu 2897 legendárních obrněných transportérů M113 a na nich založených vozidel v obrněných brigádách americké armády. Ve výběrovém řízení, které se konalo v prosinci roku 2014, bylo vybráno nové pásové vozidlo od BAE Systems založené na BVP M2 Bradlley. Vozidla AMPV mají být dodávána v pěti verzích - obrněný transportér, velitelsko-štábní vozidlo, zdravotnické vozidlo, evakuační vozidlo a nosič 120mm minometu. V devětadvaceti předaných vozidlech určených k otestování jsou zastoupeny všechny jmenované verze.

Pokud testy předaných vozidel dopadnou dobře, ministerstvo obrany Spojených států plánuje uzavřít s firmou BAE Systems Corporation kontrakt na dodávku prvních 289 sériových vozidel.

V průběhu příštích let plánuje americké ministerstvo obrany pořídit až 2907 vozidel AMPV za cca13 miliard dolarů. Hmotnost vozidel AMPV se podle verze pohybuje mezi 34 až 36 t. Maximální rychlost by měla přesahovat 60 km/h a maximální dojezd 360 km. Militarybox, CC BY-SA

                                                                           AMPV

                                                           (foto: BAE Systems / FU)

 

Diskusní téma: Americká armáda zahájí testování nových pásových vozidel AMPV

Datum: 06.04.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Len tak medzi nami - z hľadiska designu som asi hnusnejšie OT nevidel. Brrrrr. Ale vojenské vozidlá nie sú o designe, ale o ich úžitných vlastnostiach.

Datum: 07.04.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: .

Tak starý dobrák M113 je taky hnusná krabice, nebo ještě hnusnější a navíc o čtvrtinu menší.

Datum: 06.04.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

... zdravotnické vozidlo, evakuační vozidlo ...

Aký je rozdiel medzi týmito vozidlami? V podstate v oboch prípadoch ide o evakuáciu.

Datum: 09.04.2018

Vložil: Aviatik

Titulek: Re: .

Zdravotnické bude mít nejspíš rozšířené zdrav. vybavení na úkor kapacity - podobně jako se liší zdravotnické vrtulníky se speciální zástavbou k zajištění lékařské péče od těch "čistě evakuačních", v podstatě transportních strojů.

Datum: 10.04.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: .

Je lepší vyjít z originálních názvů, struktury obrněných brigád ABCT a jejich ekvivalentů v AČR.

Medical Evacuation Vehicle (MEV) by v AČR odpovídalo Ambulantní vozidlo AMB-S na bázi BVP-1 nebo Kolové obrněné zdravotnické vozidlo KOT-Zdr Pandur II CZ. MEV zajišťuje rychlý převoz raněných tzv. MEDEVAC z oblasti bojové činnosti (doslova zastaví u zasaženého tanku M1 Abrams nebo BVP M2/M3 Bradley) do místa první pomoci, nebo je předá kolovým sanitkám. MEV kromě tříčlenné posádky, které velí zdravotník záchranář, musí převést až 4 nosítka nebo 6 sedících pacientů. MEV jsou organizačně na úrovni velitelské roty mechanizovaného/obrněného praporu, ale pohybují se vepředu v rotách.

Medical Treatment Vehicle (MTV) by v AČR odpovídalo Pojízdnému obvazišti POP-2 na podvozku TATRA 4x4 s vlekem. MTV je tedy pojízdné místo první pomoci na úrovni praporu, neboli obrněný operační sál/ošetřovna, která by měla být cca 2-4 km za přední linií. Posádku MTV tvoří 4 osoby pod vedením lékaře/chirurga a uvnitř je jen na jedno lůžko. Pracovní prostor se dá zvětšit použitím stanu.

Poměr mezi MEV a MTV v jedné obrněné brigádě ABCT je zhruba 38:10.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání