internetový armádní magazín

Americká námořní pěchota požaduje lehčí kulometné náboje

05.05.2018 18:45

Velení americké námořní pěchoty má v úmyslu ulehčit práci svým kulometčíkům, obeslalo proto výrobce munice s žádostí o vytvoření a následné dodávky lehčího střeliva pro kulomety kalibru .50 BMG (12,7x99 NATO / 50 Browning). 

Velení sboru požaduje úpravu střeliva M33 (jedná se o základní typ určený proti žívé síle a neobrněné technice) v konfiguraci DODIC A555, která by umožnila snížení jeho hmotnosti o 15 až 30%. Společnosti mají předložit své návrhy do 1. června letošního roku.

Některé firmy naznačují, že existuje možnost ještě výraznějšího snížení hmotnosti nábojů. Společnost Chesapeake Cartridge uvádí, že její nové náboje s hliníkovými nabojnicemi mohou být až o polovinu lehčí, než ty klasické s nábojnicemi mosaznými. Firma PCP Ammunition vyrábí náboje s plastovými nábojnicemi a slibuje snížení hmotnosti o 30%.

Náboj .50 BMG byl vytvořen ve dvacátých letech minulého století pro americký těžký kulomet Browning M1921 a po druhé světové válce byl přijat jako standardní munice v armádách členských států NATO. Militarybox, CC BY-SA

                                                   kulometný pás s náboji .50 BMG

                                                             (foto: USN / PD)

 

Diskusní téma: Americká námořní pěchota požaduje lehčí kulometné náboje

Datum: 07.05.2018

Vložil: Flanker.27

Titulek: Zase ty asociace

Čtu, čtu a první co mě napadne, je: "A nyní se přesvědčíme, zda je přítomen hliník..."

Datum: 07.05.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Zase ty asociace

Do mosazi se hliník přidává (asi 3%). Jedná se o tzv. loďařskou mosaz. Ovšem pochybuji, že bychom hliník našli v mosazi nábojnic. Odpověď tedy zní: hliník přítomen není. A ani nebude. Všichni víme, že se odstěhoval...

Datum: 06.05.2018

Vložil: Fero

Titulek: bolo už treba

Tak pomaly po 100 rokoch si už modernizáciu zaslúži.

Datum: 06.05.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: bolo už treba

Já se už dlouho těším na beznábojnicové střelivo.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání