internetový armádní magazín

Americké ozbrojené síly se připravují na prodloužení hlavní svých tažených houfnic

26.09.2018 22:15

Americká armáda v minulých dnech oznámila, že pokračuje v rámci programu Long Range Cannon v prodlužování hlavní dělostřeleckých zbraní, neboť prokázalo svoji účinnost. Při zkušebních střelbách v Yuma Proving Ground v Arizoně dosáhla houfnice M777 s upravenou hlavní téměř dvojnásobného dostřelu oproti houfnici základní verze. 

V rámci programu Long Range Cannon vytvořená nová prodloužená verze houfnice M777 s označením M777ER dokáže při použití standardní munice zasáhnout cíl ve vzdálenosti 40 km, při použití munice s reaktivním pohonem projektilu až 70 km. Základní verze M777 má s obdobnou municí dostřel 24, nebo 40 km.

Další práce na prototypu nové houfnice a nových typech střeliva budou pokračovat tak, aby do roku 2020 byla připravena k přijetí do výzbroje.

Houfnice M777ER má kromě prodloužené hlavně na 6,9 metru i automatickou nabíječku pro 6 nábojů, která jí umožňuje vystřelit každých pět sekund. Militarybox, CC BY-SA

                       houfnice  M777ER (blíže) a M777A2 / foto: U.S. Army / army.mil / PD

 

Diskusní téma: Americké ozbrojené síly se připravují na prodloužení hlavní svých houfnic

Datum: 27.09.2018

Vložil: Ent

Titulek: váha

To by mně zajímalo jaký vliv to bude mít na přepravitelnost, mobilitu, a zda ta hlaveň vydrží tempo palby nebo jen vystřelí rychle 5 nábojů a pak se bude muset chladit. Případně obecný dopad na opotřebování hlavně.

Datum: 27.09.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: váha

Nová hlaveň je nejen prodloužená, ale i zesílená aby vydržela větší tlaky a větší tempo palby. Pochopitelně existují omezení kolik výstřelů je možných v rychlém tempu. Co se týče vlivu na mobilitu, dřívější informace hovořily o nárůstu hmotnosti cca 500 kg výměnou hlavně, o kolik naroste hmotnost dalšími úpravami ve finální verzi není přesně známo.

Datum: 27.09.2018

Vložil: Feri

Titulek: hlaven

takze predlzenim o nejake 2 metre ziskali takmer dvojnasobny dostrel? to je slusny vysledok.

Záznamy: 1 - 3 ze 3

Vyhledávání