internetový armádní magazín

Argentina bude opět provozovat Super Étendardy

15.05.2018 20:05

Argentina vrací do výzbroje svých leteckých sil proudové letouny. Argentinská vláda finalizovala dohodu s Francií, podle níž bude zakoupeno pět letadel Dassault Super Étendard.

Strany schválily smlouvu o nákupu letadel koncem loňského roku, avšak vzhledem k finančním problémům ji Argentina dokončila teprve nyní. Podle této dohody Francie dodá Argentině pět použitých letadel  Dassault Super Étendard, osm náhradních motorů a velký "balík" náhradních dílů a vybavení. Hodnota transakce se odhaduje na 12,55 milionů EUR.

Letouny Super Étendard budou použity k obnovení potenciálu druhé squadrony argentinského námořnictva. Tato jednotka provozovala stroje tohoto typu v letech 1981 až 2013.

Argentinské vzdušné síly prošly v posledních desetiletích, ve své podstatě od válečného střetu s Velkou Británií o Malvíny, velkým úpadkem. Poslední proudová bojová letadla A-4AR Fightinghawks byla vyřazena z provozu na konci minulého roku.

Ministerstvo obrany Argentiny nedávno zvažovalo nákup bojových letounů JAS-39 Gripen z brazilské produkce (vyvolalo to obrovský odpor Velké Británie), stejně jako nákup ruských MiG-29SMT nebo např. čínských JF-17 a izraelských Kfir. Vzhledem k obtížné finanční situaci v zemi však byly všechny nabídky a úvahy na dodávku bojových letadel odmítnuty. K zachování leteckých sil argentinská vláda také zvažovala možnost získání lehkých letadel jako FA-50 nebo M-346FT Master, ale ani tato řešení nebyla dotažena.

                      argentinský Super Étendard při přistání na americké letadlové lodi

                                                          (foto: USN / PD)

 

Letoun Super Étendard byl vyvinut francouzskou společností Dassault v 70. letech. Byl založen na lehkém úderném letounu Étendard IV a vstoupil do arzenálu francouzského námořnictva v roce 1978. V roce 1986 vznikla modernizovaná verze Super Étendard Modernize, která byla dodávána v letech 1993 až 1998. Super Étendard je možno považovat za celkem nevýrazný letoun, který však dosáhl bojových úspěchů, a to právě v argentinských barvách. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Argentina bude opět provozovat Super Etendardy

Datum: 17.05.2018

Vložil: Omny

Titulek: takže tímto nákupem

se úvahy o znovu získání Falkland stavají zcela utopickými......Mig29 SMT s patřičnou výbavou by byla jiná

Datum: 16.05.2018

Vložil: Cami

Titulek: Argentina

Pokud si dobře pamatuji, vydané zprávy ohledně jednání dodávek ruských stíhaček argentinskému letectvu uváděly, že za dodávku ruských bojových letadel chtěla Argentina zaplatit krávami... Takové platidlo holt není pro zbrojaře zrovna atraktivní.

Datum: 16.05.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Argentina

palmový olej Rusům nevadil, tak krávy by určitě taky využili. Československo taky vyváželo tanky za pomeranče :-D

Datum: 16.05.2018

Vložil: David

Titulek: Argentina

Řekl bych, že to je asi nejméně očekávané řešení. Super Etendard je navíc již poměrně zastaralý. Ale na druhou stranu má Argentina díky tomu konečně aspoň nějaké slušné bojové letouny

Datum: 16.05.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Argentina

Zas si říkám, že jsou na ně zvyklí a nějaké to zázemí asi taky bude, byť je vyřadili od jednotky před pěti lety. Francouzi si alespoň trochu pročistí sklady :)

Datum: 16.05.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Argentina

Ano, myslím si, že ono již vybudované logistické zázemí bylo jedním z nejdůležitějších argumentů

Datum: 15.05.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Argentína

Koľko krát už tá krajina skrachovala?

Datum: 16.05.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Argentína

Oficiálně již pětkrát. Ale fakticky to bude více. Zajímavé je, že se z toho vždy dokázala Argentina otřepat, že ten stát stále funguje

Vyhledávání