internetový armádní magazín

Argentina chce koupit čtyři francouzské hlídkové lodě Gowind

01.02.2018 19:20

Argentinské vojenské námořnictvo se již poměrně dlouhou dobu poohlíží po nových hlídkových lodích. Již v roce 1999 se zajímalo o projekt hlídkových lodí domácí argentinské společnosti Astillero Rio Santiago a následně zatoužilo i po plavidlech OVP-80 německé loděnice Fassmer, která se dostala do výzbroje námořnictva Kolumbie a Chile. K nákupu lodí však nikdy nedošlo, a to pravděpodobně pro nedostatek finančních prostředků.
Poslední argentinský pokus o pořízení vhodných oceánských hlídkových lodí pochází z loňského roku a jeho objektem se staly francouzské lodě třídy Gowind vyvinuté společností DCNS (nyní Naval Group), a v současnosti pravděpodobně patřící do portfolia společnosti Kership.
Argentinsko-francouzská jednání o lodích Gowind měla údajně celkem dobrý spád a vypadala nadějně do chvíle, kdy si francouzská strana řekla o 300 milionů dolarů za čtyři plavidla základního provedení bez jakýchkoliv specialit. Po tomto požadavku Argentina veškerá jednání přerušila.
Ke zvratu došlo po nedávné návštěvě argentinského prezidenta Macriho ve Francii a jeho setkání s francouzským protějškem Macronem. Francie pravděpodobně uspoupila ze svých původních požadavků a jednání o Gowindech byla nyní obnovena. Podle původního návrhu by měly být dvě první lodě postaveny ve Francii a druhé dvě v Argentině.
Zprávy o obnovení jednání uvádějí, že podle odborníků Argentina každoročně ztrácí až 800 milionů dolarů z důvodu nezákonného rybolovu v argentinských teritoriálních vodách cizími rybářskými plavidly. Nové oceánské hlídkové lodě by tyto ztráty měly výrazně omezit. Militarybox, CC BY-SA

                                francouzská hlídková loď L'Adroit patřící do rodiny Gowind

                                               (foto: Firestorm250 / CC BY-SA 3.0)

 

Diskusní téma: Argentina chce koupit čtyři francouzské hlídkové lodě Gowind

Datum: 02.02.2018

Vložil: Fero

Titulek: lodicka

Taká ľodka by sa tušim mestila aj na Dunaj :D

Datum: 02.02.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: lodicka

Prečo nie, do Bratislavy môžu plávať lode s výtlakom cca 3000 ton. Chce to len dosť vody v Dunaji.

Datum: 04.02.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: lodicka

Tak už okrem peňazí nič nebráni obnoveniu dunajského loďstva :D :D :D

S takýmto člnkom by sa dokonca dalo vybrať minimálne do Čierneho mora :D

Datum: 02.02.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Ak im ide naozaj iba o kontrolu rybolovu pripadne pašovanie a pod., tak na to im stačí loď o výtlaku cca 1000 ton s jedným guľometom 12,7mm. Potom bude cena o jednu nulu menšia.

Datum: 02.02.2018

Vložil: Jožo

Titulek: pekné sny

Argentína by toho chcela veľa, ale vždy zistia, že na nič nemajú peniaze..

Datum: 02.02.2018

Vložil: David

Titulek: Argentina

Že by konečně posílení pro argentinské námořnictvo? No, bylo by již na čase, když většina jednotek je již zastaralých. Ale možná je chybou to, že jde jen o OPV, tedy jen lehce vyzbrojená plavidla. Argentina by přitom potřebovala i více účelovější, silněji vyzbrojené jednotky - a tak jen doufám, že Gowindy bude možno dozbrojit i PLŘS atd

Datum: 02.02.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: Argentina

Podľa WI to je korveta takže nejakú výzbroj to má. Otázka znie, čo bude Argentína chcieť a či na to bude mať.

Vyhledávání