internetový armádní magazín

Argentina opět vyjednává s Francií o letounech Mirage F.1

20.06.2016 16:10

Argentina opět vyjednává s Francií o nákupu vyřazených stíhacích letounů Dassault Mirage F.1. Rozhovory se však podle zveřejněných zpráv tentokrát točí i kolem možného nákupu nových motorů pro dvacet argentinských bitevních letounů Pucara, které jsou v současnosti mimo provoz.

Podle argentinského ministra obrany nemůže argentinské vojenské letectvo zůstat v budoucnosti bez nadzvukových stíhaček. Argentinské ministerstvo obrany proto musí vynaložit maximální úsilí k dojednání nákupu patřičných letadel. Kolik je argentinské ministerstvo obrany připraveno investovat do nákupu letadel nebylo upřesněno, ale byla odmítnuta nabídka Spojených států na dodávku starších strojů F-16 pro jejich údajně vysokou cenu. 

Argentina byla před nedávnem též v jednání s Izraelem, o možnosti dodávek letadel Kfir. Militarybox, CC BY-SA

                                                                     Mirage F.1

                                                         (foto: J. Gunner / CC BY)

 

Diskusní téma: Argentina opět vyjednává s Francií o letounech Mirage F.1

Datum: 22.06.2016

Vložil: Rase

Titulek: vzhkledem k Brazílii

Taky bych čekal od Argentiny větší ambice. Minimálně vzhledem k tomu jaké letouny hodlá zavést Brazílie (Gripen E). Přeci jen údržba starých letounů (pochybné hodnoty) není moc chytrý tah.

Datum: 22.06.2016

Vložil: David

Titulek: Re: vzhkledem k Brazílii

To je právě ono. Brazílie bude mít Gripeny. Chile má poměrně velké množství F-16. Peru má Mirage-2000 a MiG-29, plánuje nové letouny. Argentina je tak zjevně pozadu

Datum: 21.06.2016

Vložil: David

Titulek: Argentina

Argentinská never ending story. Když se kdysi vybíraly stíhačky pro AČR, tak mi to připadalo jako až neskutečné tanečky. V případě Argentiny mi to připadá snad ještě horší. Což jer mi trochu líto, ta země je mi hodně sympatická.Nákup letitých, létaných Mirage F-1 mi nepřijde jako příliš racionální řešení. Stejně tak "oživování" IA-58 Pucaraá, které možná byly vydařeným letounem , ale před čtvrt stoletím.
Podle mne by vhodnějším řešením byl třeba nákup Mirage-2000, jako to svého času udělala Brazílie. Letouny to jsou také již starší, ale oproti Mirage F-1 jsou přeci jen mladší a modernější. A cena patrně nebude až tak vysoká

Vyhledávání