internetový armádní magazín

Austrálie chce BVP s osádkovou věží - německá Puma odstupuje

06.11.2018 17:50

Německá společnost PSM (Projekt System & Management GmbH), která je společným podnikem firem Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall se rozhodla, že  nebude pokračovat se svým bojovým vozidlem pěchoty Puma v účasti ve výběrovém řízení australských ozbrojených sil Land 400 Phase 3 o dodávku celkem 450 pěchotních vozidel.

Rozhodnutí společnosti PSM je reakcí na vyjádření australských ozbrojených sil o upřednostnění platforem nesoucích osádkovou bojovou věž.

Bojové vozidlo pěchoty Puma je představitelem moderního typu obrněnce osazeného dálkově ovládanou bezosádkovou věží. Tato zvolená koncepce, která odděluje lafetované zbraně a munici od přepravních prostor má zajistit maximální bezpečnost osádky a výsadku.

Vzhledem k celkovým rozměrovým dispozicím a uspořádání by osazení Pumy jinou, osádkovou bojovou věží znamenalo zdržení, které není v dané fázi soutěže pravděpodobně již možné.

Vývoj bojového vozidla pěchoty Puma byl zahájen v roce 2002. V roce 2005 byl k dispozici první prototyp vozidla a o deset let později byl typ zařazen do výzbroje německé armády. Vozidlo Puma se v současnosti uchází i o přízeň české armády, která se chystá k náhradě zastaralých BVP-2. Militarybox, CC BY-SA

                                              BVP Puma / foto: Katzennase / CC BY-SA 

 

 

Diskusní téma: Austrálie chce BVP s osádkovou věží - německá Puma odstupuje

Datum: 10.11.2018

Vložil: Proxy

Titulek: věž

Osádková věž by mi dávala smysl, kdyby počítali s vysokým stupněm ochrany. U bezosádkových je tendence na ochranu kašlat a starat se jen o korbu vozidla. Osobně mi to pak připadá míň jako BVP a víc jako OT – 30 mm to sice má, ale vyřadí věž „jen“ obdobného protivníka a při střetu to přijde velice rychle o palbyschopnost.

Zrovna třeba u Pumy v konfiguraci C by osádková věž vadit nemusela, pokud je ochrana opravdu na stejně vysoké úrovni jako korba. Samozřejmě při zásahu z vrchu je určitě pro celou osádku lepší mít nad hlavou ještě „vrstvu“ bezosádkové věže, než být chudák přímo ve věži. Obecně mám ale radši BVP s takovou ochranou, aby po zásahu z 30 mm dokázalo opětovat palbu. Nevím ale, jestli se dá očekávat kategorie 6 na osádkové věži třeba u Lynxu.

Datum: 09.11.2018

Vložil: Emilio

Titulek: výhody

Jaký důvod k tomu Australané mají? Osádkovou věž místo bez osádkové.

Datum: 06.11.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Puma

Tohle australské řešení jsem tedy rozhodně nečekal. Mohlo to dopadnout všelijak, hohli si vybrat to či ono, ale že vytlačí předem bezosádkouvé věže? Hmm, mrkev v zimě?

Datum: 06.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Vítěz

Nechť žije Lynx.

Datum: 06.11.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Vítěz

velmi, ale opravdu velmi bych se divil, pokud by to nevyhrál Lynx, se stejnou věží jako bude mít jejich Boxer. Tedy osádková věž Lance (ne futuristická Lance II)

Datum: 06.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Vítěz

To teď musí být všem úplně jasné, že Lynx s věží Lance je jednička. Nechtěl bych být v kůži konkurentů. Co s takovou situací? Snažit se prosadit vlastní řešení, nebo se snažit také nasadit věž Lance?

Datum: 07.11.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Vítěz

myslím že by s tím Rheinmetall neměl problém, už tu věž osadili na kde co - španělští mariňáci je mají na Piranhách (viz obrázek), které jsou od GDELS. Problém by tedy být neměl, ale vzhledem k tomu, že austrálie kupuje prakticky všechno od Rheinmetallu (8x8 i náklaďáky), tak je dost možné že v tom budou pokračovat i nyní.

https://c1.staticflickr.com/4/3828/12068011824_cae7a23e97_b.jpg

Datum: 07.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Lance 2

Je bezosadkova vez?

Datum: 08.11.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Lance 2

může být osádková i bez (původní verze to tak teda má)

Záznamy: 1 - 9 ze 9

Vyhledávání