internetový armádní magazín

Austrálie podepsala smlouvu na vozidla Boxer

20.08.2018 18:45

Australská vláda podepsala smlouvu v hodnotě 2,1 miliardy EUR se společností Rheinmetall Defence Australia na dodávku 211 kolových bojových vozidel Boxer v několika provedeních. Smlouva byla podepsáva v rámci australského výzbrojního projektu pozemních vojsk LAND-400 Phase 2.

Austrálie zveřejnila podmínky programu LAND-400 Phase 2 na dodávku obrněných vozidel v několika verzích, z nichž většina by měla být bojově-průzkumné verzi, 19. února roku 2015. Návrhy uchazečů o kontrakt byly předloženy do 3. září 2015. V srpnu 2016 australské ministerstvo obrany vybralo finalisty - společnosti BAE Systems Australia a Rheinmetall. Společnost BAE Systems Australia společně s finskou Patrií nabídla vozidlo AMV35 a společnost Rheinmetall poslala do soutěže vozidlo Boxer 8x8. Na základě výsledků tříletého výběrového řízení a provedených komplexních rok trvajících testů australská vláda vybrala firmu Rheinmetall jako preferovaného kandidáta na dodávku vozidel v březnu letošního roku. Všechna vozidla budou dodána mezi lety 2019 až 2026. Výcvik personálu bude zahájen v roce 2020.

                                                                        XXXXX

                                                                   Boxer CRV

                                                        (foto: Rheinmetall / FU)

 

Vozidla Boxer nahradí ve výzbroji australských jednotek asi 257 bojově-průzkumných vozidel ASLAV (Australian Light Armoured Vehicle), jejichž životnost postupně končí od roku 2021. Vozidla Boxer budou dodána v několika různých provedeních. Nejvíc bude základních bojově-průzkumných vozidel - 133, a dále budou dodána vozidla velení a řízení, vozidla návodčích, mobilní ambulance, ženijní a odtahová vozidla a možná další.

Vozidlo Boxer 8x8 v bojově-průzkumném provedení CRV má bojovou hmotnost 38,5 t. Vyznačuje se ochranou proti minám na úrovni Level 4a dle STANAG 4569 a základní balistickou ochranou na úrovni Level 4, čelní část vozidla na úrovni Level 5. Vozidlo je vybaveno dvoumístnou bojovou věží Lance s rychlopalným kanónem MK30-2 ráže 30 mm s možností střelby i programovatelnou municí KETF (Kinetic Energy Time Fuze). S kanónem je spřažen kulomet ráže 7,62 mm. Stejný kulomet obsahuje i dálkově ovládaná zbraňová stanice na střeše bojové věže. Hlavňovou výzbroj budou ještě doplňovat protitankové řízené střely, nejspíše typu Spike-LR (v úvahu však přicházejí též střely Javelin nebo MMP). Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Austrálie podepsala smlouvu na vozidla Boxer

Datum: 22.08.2018

Vložil: jugggy

Titulek: rozumná voľba

Pre tak rozľahlú krajinu rozumná voľba. Spoľahlivý powerpack , mobilita vhodná na ich podmieky a veľký potenciál do budúcnosti.

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Vyhledávání