internetový armádní magazín

BAE Systems zrychlí výrobu částí letounů F-35 Lightning II

23.01.2016 19:45

Britská společnost BAE Systems začíná pracovat na výrazném rozšíření svého výrobního závodu v britském Samlesbury (Lancashire), kde probíhá produkce sad zadních částí trupů pro americké letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II. Práce na rozšíření závodu mají být dokončeny již počátkem příštího roku. Při plném výkonu bude možno produkovat až 160 sad ročně, což je asi 2,5 násobek současné výroby.

                                F-35B (STOVL) při zkouškách na americké letadlové lodi Wasp

                                                                     (foto: USN / PD)

 

Rozšíření výrobních kapacity britského závodu je v souladu s nedávným potvrzením závazku britské vlády realizovat nákup plánovaných 138 kusů letounů F-35 ve verzi STOVL (verze B s krátkým startem a kolmých přistáním) a s podporou urychlení dodávky 24 kusů těchto letadel pro nové britské letadlové lodě Queen Elizabeth a Prince of Wales.

Připomeňme, že F-35B s charakteristikami STOVL má délku 15,6 m, rozpětí křídel 10,7 m a plochu křídel 42,7 m2. Stroj dosahuje maximální rychlost na úrovni M=1,6, jeho maximální dolet s vnitřní zásobou paliva je 1667 km a maximální dovolené provozní přetížení +7g. Letoun může nosit zbraně do celkové maximální hmotnosti 6800 kg. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: BAE Systems zrychlí výrobu částí letounů F-35 Lightning II

Datum: 24.01.2016

Vložil: Míša

Titulek: Popravdě...

...tenktokráte zase neutíkám od tématu. Myslím si, že dnes vysoká nadzvuková rychlost nedává moc smysl, než ji stíhačka získá, má polovinu paliva pryč. Navíc užitek z toho skoro již žádný není, doby, kdy se dalo uletět raketám již pomalu končí. Myslím těm mimo vizuál, jejich rychlost a dolet jsou opravdu již pro obět průserové. Stíhání již není přepadové, ale jde o dosah fce lokátoru a výzbroje. Co se týče Stealth, nevím, kdoví jestli to bude mít v budoucnu smysl. Ceně nerozumím, když se stát podílí na vývoji?

Datum: 24.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Popravdě...

To je právě absolutně scestný názor. Vzdušné souboje na dohled protivníků nejsou o nic míň pravděpodobné, než před padesáti lety. Svědčí o tom i instalace kanonů na letounech páté generace. Absence palubního kanonu právě u F-35B a C je jedna z věcí, která je tomuto stroji silně vytýkána. Nouzové řešení, které byly nuceni konstruktéři dodatečně vymyslet v podobě externích kanonů na podvěsech pak ale degraduje vlastnosti stealth... A maximální rychlost je také samozřejmě naprosto zásadní parametr u každého stíhacího letounu. Čím větší rozlohu vzdušného prostoru má letoun na starost, tím důležitější tento údaj pro něj je.

Datum: 25.01.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Popravdě...

Je pravdou, že kanon jsem nezmiňoval, je nutný si uvědomit, kdy se na F-4 a Migy přestaly montovat, bylo to v době střel s mizernými vlastnostmi, tz. neschopnost použití do manévrového boje a nízkou spolehlivostí naváděcí hlavice a navíc použití jen na určitou vzdálenost, ani malou, ani velikou. To dnes již z 90% neplatí. Ovšem stále i přes ono vidím pro dělo využití. Dolet je problém značný, jen s tou rychlostí to nejde moc dohromady, střely a jejich dolet a dosah lokátoru jsou dnes docela jinde.

Datum: 25.01.2016

Vložil: Ariel

Titulek: Re: Popravdě...

Tak co se týká stíhání, již za sovětského svazu bylo jasné, že v tomto případě tehdy perspektivní V/STOL letoun Jakovlev Jak-41 ( z jehož koncepce F-35 vychází) se nemůže rovnat tehdy s navalizovanou verzi Suchoje Su-27K (pozdější Su-33). Opět malí dolet, malá rychlost i únosnost apod. Na rychlosti záleží, co nejrychleji zachytit protivníka a co nejdále od vlastního nosiče (flotily), nejlépe mu vůbec nedovolit zaútočit. Pátá generace se měla vyznačovat právě "vysokou nadzvukovou rychlostí" bez zapnutí přídavného spalování, tedy oproti 4. generaci šetřit palivo a zvýšit dosah. F-22 touto technologii disponuje, F-35 nikoliv. Samozřejmě na házení bomb na tzv. "darebacké státy" (rozuměj vlastníky ropných zdrojů) vlastnosti F-35 plně postačují.

Datum: 23.01.2016

Vložil: Alex

Titulek: F-35

Buď pochválen F-35 za svoji vysokou cenu, za svoji malou rychlost, malý dolet a malou únosnost. Nechť se daří programátorům tvého softwárového vybavení postupovat se stejnou úspěšností a rychlostí jako dosud, a nechť tvojí nejsilnější zbraní jsou učenlivé elektronické systémy, které nebudou k dispozici ještě ani za patnáct let, a pak budou stále o krok zaostávat za těmi, od kterých se budou mít učit.

Datum: 25.01.2016

Vložil: Pospa

Titulek: Re: F-35

Amen

Vyhledávání