internetový armádní magazín

Bell se připravuje na možný prodej vrtulníků AH-1Z do Rumunska

17.11.2016 08:00

Americká společnost Bell Helicopter podepsala memorandum o porozumění s rumunskou firmou IAR Ghimbav - Brašov o potencionálním vytvoření skupiny podpory bitevních vrtulníků typu AH-1Z Viper. Memorandum o porozumění zahrnuje budoucí možnou pravidelnou údržbu, opravy i generální opravy strojů AH-1Z, které by mohly být zakoupeny rumunskou vládou pro potřeby rumunských ozbrojených sil.

Rumunské vojenské letectvo má v současné době 37 víceúčelových vrtulníků IAR-330 Puma, z nichž asi 20 je ve verzi shopné nosit 20mm rychlopalné kanóny a protitankové řízené střely Spike. Rumunsko sice ještě musí vyhlásit formální výzvu k jejich nahrazení, ale výrobci vrtulníků již podnikají akce ke svému prosazení. Společnost Airbus Helicopters za tímto účelem otevřela novou továrnu v Brašově na výrobu vrtulníků typu H215.

Rumunsko je jednou ze zemí východní Evropy, které společnost Bell Helicopter vidí jako potenciální budoucí zákazníky strojů AH-1Z Viper a platformy UH-1Y. V květnu společnost podepsala memorandum s MPI Group v Praze, jako součást širší strategie prodávat UH-1Y v České republice. Ozbrojené síly České republiky totiž mají v plánu nákup nových vrtulníků. Podobné je to i v Maďarsku a Polsku. I tyto země chtějí nahrazovat starší sovětské stroje Mil novými typy. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          AH-1Z Viper

                                                         (foto: USMC / Jamean Berry / PD)

 

Diskusní téma: Bell se připravuje na možný prodej vrtulníků AH-1Z do Rumunska

Datum: 20.11.2016

Vložil: Mates

Titulek: re

Cobra je hodně nadčasová konstrukce,ono se stačí podívat i na starou generaci,kterou mají na letišti v Hradci Králové,která by po modernizaci byla relativně levný bitevník s daleko lepšími možnostmi,než současné lehce upravené civilní vrtulníky.

Datum: 18.11.2016

Vložil: David

Titulek: AH-1

Vrtulníky AH-1 chtělo Rumunsko nakoupit již v devadesátých letech, tehdy se mluvilo o jejich licenční výrobě pod označením AH-1 Drakula. Nakonec z toho sešlo z ekonomických důvodů. Snad to vyjde aspoň tentokrát.
Stejně mne ale překvapuje, že i tak letitá konstrukce, jako je AH-1, stále nachází nové zájemce. Vím, že jde o zcela modernizovanou verzi, ale i tak je to zajímavé

Datum: 18.11.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: AH-1

...no ono i ta AH-1Z je už 16 let stará modernizace... Podle mě ale zajímavá možnost pro státy, které nejsou zrovna "při penězích".

Datum: 17.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: Mi-24

Mno co vím, tak Mi-24 zůstávají a nový bitevník se výhledově neplánuje. Snad je alespoň zmodernizují ve stylu SperHindu Mk.V nebo něčeho podobného.

Vyhledávání