internetový armádní magazín

Blízký východ dočasně utlumil svoji chuť po vojenské letecké technice

16.11.2017 14:25

Ve Spojených arabských emirátech v těchto dnech proběhla již tradiční letecká výstava Dubai Airshow. Ta se řadí mezi největší a nejprestižnější na světě. Letošní ročník se však určitě nezapíše do její historie jako nějak vyjímečný a úspěšný v oblasti obchodu s vojenskou technikou. Podle pozorovatelů byly na výstavě uzavřeny pouze čtyři relativně velké transakce, a to je nečekaně hubený výsledek.

V posledních letech se země regionu řadí mezi největší dovozce zbraní. Společnosti vojensko-průmyslového komplexu z celého světa si proto na každé zdejší výstavě dělají spoustu nadějí na dobrý obchod. Z 15. mezinárodní letecké výstavy Dubai Airshow však většina výrobců odchází bez významných smluv. Zdá se, že byly uzavřeny pouze čtyři relativně velké transakce.

Nejdražší smlouvu podepsala americká společnost Lockheed Martin, která na jejím základě provede modernizaci osmdesáti stíhaček F-16 vzdušných sil Spojených arabských emirátů za 1,6 miliardy dolarů. Modernizace u vzdušných sil Spojených arabských emirátů bude provádět také francouzská společnost Dassault. Ta získala kontrakt za 350 milionů dolarů týkající se letounů Mirage 2000. Poměrně velký kontrak na letecké zbraně získal americký výrobce Raytheon. Ten dodá do Spojených arabských emirátů vysoce přesné laserem naváděné pumy GBU-10 a GBU-12 za celkem 684 milionů dolarů. Evropskému Airbusu se podařilo prodat místním silám pět transportních C-295 za 250 milionů dolarů. Militarybox, CC BY-SA

 

Vyhledávání