internetový armádní magazín

Britské tankové vojsko umírá

30.11.2016 12:25

Podle posledních informací z britského ministerstva obrany je na stole plán na další snížení počtu hlavních bojových tanků Challenger 2 u britské armády a jejich náhrada novými pásovými vozidly palebné podpory Ajax.

Podle zmiňovaného plánu má být jedna ze tří obrněných divizí nově vyzbrojena vozidly Ajax místo tanků Challenger 2. To v konečných součtech znamená, že celkový počet tanků v britské armádě se sníží z 227 na 170. Pouze 112 z nich však bude pokračovat v bojové službě. Briitská armáda tak bude mít méně tanků než ozbrojené síly Srbska a jen asi o 40 tanků více než ozbrojené síly Švýcarska.

                                            britský hlavní bojový tank Challenger 2

                                                   (foto: Fiorellino / CC BY-SA)

 
Nahrazení části tanků Challenger 2 vozidly Ajax je jednou z variant nového britského zbrojního programu. Tato varianta je jakým si kompromisem mezi krajními řešeními představovanými zvětšeným počtem provozovaných modernizovaných tanků Challenger 2 a jejich naprostou náhradou různými variantami vozidel Ajax, byť třeba vyzbrojených 120mm kanóny. Představitelé britského ministerstva obrany zdůrazňují, že nová bojová vozidla Ajax mají sice pouze zbraně ráže 40 mm, ale zato disponují větší rychlostí a celkově lepší pohyblivostí v terénu a zcela novým vybavením. Vozidla Ajax tak v určitém směru mohou rozšířit možnosti obrněných jednotek.

Britské ministerstvo obrany v loňském roce oznámilo, že hlavní bojové tanky Challenger 2 v modernizované podobě vydrží ve výzbroji britské armády minimálně do roku 2035. Podle projektu modernizace firmy BAE Systems označované jako Challenger 2 Mark 2, by mělo u tanků dojít k výměně všech klíčových elektronických systémů a jejich vybavení dalšími zcela novými. Velitel tanku by měl dostat nový panoramatický přístroj a k dispozici osádce by měl být i nový termovizní systém zajišťující efektivní pozorování za jakýchkoliv podmínek. Podobný model modernizace pro Challenger 2 má připraven i německá firma Rheinmetall, ta však v základu nabízí i instalaci 120mm hladkostěnného kanónu a přechod na tankovou munici NATO.
Britský plán na další snížení počtu tanků působí v současné době poněkud zvláštně, ale je v souladu s tradicí britské armády, britské politiky a britského vojenského vývoje - dělat některé věci jinak, tak trochu proti proudu. Historicky vzato, na většinu podobných rozhodnutí britové doplatili, musí tedy doufat, nebo věřit tomu, že tentokrát tomu tak nebude. Militarybox, CC BY-SA

                                                      
prototyp vozidla Ajax
                                           (foto: Andrew Linnett / MOD / OGL)

 

Diskusní téma: Britské tankové vojsko umírá

Datum: 30.11.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: .

Které války máš na mysli?:)

Datum: 30.11.2016

Vložil: Brumla

Titulek: Re: Re: Re: .

Mno teď nevím ty tři války, suezská krize vojensky dobrý, podělali to politici, Falkandy, vojensky dobrý, ale nebyli tam tanky, Irák zpočátku dobrý, ale teď nebetyčný prů... :-)
Ale vážně,mě osobně mi přijde britská tanková škola po 2 sv. v. se zaměřením na max. ochanu posádek velmi rozumná. Dokonce bych to rád převtělil na českou tankouvou školu, když uz je angláni nechtėjí, páteř z challengerů na křídlech modernizované T-72. Hned by tankovy den v Lešanech vypadal jinak.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Brumla

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Ale je fakt, mě nenapadá, žádný konflikt po 2sv válce, kdy by britové dostali vyloženě na prdel.
V Korejii si vedli dobře, potlačování povstání v pacifiku, se do dnes požaduje za ukázkové získávání srdcí a myslí domorodého obyvatelstva. Výše zmíněné také nebyli sptanė vedené operace. I ten Irak i Afganistan bych bral vzhledem k poměrům. Ale co bych jím rád vytknul je oprace v Lybii. Tam si to moc nepromysleli.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: .

No možná to bude tím, že po druhé světové válce žádnou skutečnou válku nevedli:) To co zmiňuješ je jak poslat Tajsna s Kličkem na devadesátiletou babičku a pak je plácat po zádech, jak si vedli dobře...

Datum: 01.12.2016

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

To je sice hezke prirovnani ovsem s jednou zasadni chybou. Tou malou babickou v Iraku a Avg. byla Velka Britanie.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

:-D

Datum: 01.12.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: .

Např. TSR.2 - velká potřeba, velká perspektiva, dobré našlápnutí, podivné rozhodnutí - výsledek = nic, Nimrod .... několikrát - velká potřeba, velká perspektiva, dobře vytvořený základ, dobré našlápnutí, podivné rozhodnutí - výsledek = nic, Enfield - velká potřeba, velká perspektiva, dobré našlápnutí, neobhájení zámyslu, předělávka - výsledek = zmetek atd. Nejde o neumění, ale o špatná rozhodnutí ....

Datum: 01.12.2016

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: .

Myslis, ze za tim byly finance? Jinak si to nedovedu vysvetlit. Je smutne jak VB oslabuje. Ale je to tak, spatne rozhodnuti je spatne bez ohledu na pricinu.

Záznamy: 31 - 38 ze 38

Vyhledávání