internetový armádní magazín

Bulharsko opět zahájilo proces výběru nových stíhaček

22.07.2018 14:25
Bulharské ministerstvo obrany obnovilo proces výběru stíhaček pro bulharské vojenské letectvo. Potenciálním účastníkům výběrového řízení byly počátkem července zaslány žádosti o návrhy, na které bude čekáno do 1. října letošního roku. Vybrané letouny mají doplnit a později nahradit letectvem provozované stroje MiG-29 sovětského původu.

Žádosti o předložení návrhů byly zaslány vládám Spojených států, Izraele, Portugalska, Německa, Itálie, Francie a Švédska. Bulharské ministerstvo obrany očekává možnost předložení nabídek až šesti typů starších i nových bojových letounů: jednomotorových F-16 a JAS-39 Gripen a dvoumotorových F/A-18C/D Hornet i F/A-18E/F Super Hornet, Typhoon a Rafale.

Ministerstvo obrany Bulharska plánuje vyhodnotit přijaté žádosti do 30 dnů po 1. říjnu. Podepsání smlouvy je naplánováno do 60 dnů od oznámení vítěze.

Bulharské národní shromáždění podpořilo realizaci projektu nákupu 8 ​​stíhaček pro letecké síly země 8. června 2018. Na realizaci bylo vyčleněno 1,8 miliardy leva, což je asi 1,08 miliardy dolarů. První dvě letadla musí dorazit do Bulharska do dvou let od podpisu smlouvy. Ve druhé fázi projektu se plánuje koupit dalších osm letadel. Militarybox, CC BY-SA

                                                        MiG-29 bulharského letectva

                                                   (foto: Krasimir Grozev / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Bulharsko opět zahájilo proces výběru nových stíhaček

Datum: 22.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: už opäť

Tieto stroje sa spolu stretávajú vo výberoch nejak často. Bulhari sa nejak rozbehli, pôvodne chceli tiež len jednomotorový stroj ako Slovensko a teraz Typhoon, Rafale, F-18. Pokiaľ by naozaj vybrali z tejto trojky a dokázali ich aj "uživiť" v počte 8+8 tak by to na Balkáne bola už celkom slušná sila.

Datum: 23.07.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: už opäť

To má jednoduché vysvětlení. Nic jiného než F-16, JAS-39, F/A-18C/D, F/A-18E/F, Typhoon a Rafale na "Západě" není - tedy nepočítám-li F-35, která je evidentně mimo finanční možnosti Bulharska.
Bulharský "výběr" říká jediné - nabídněte nám cokoli, hlavně když to bude západní.
Svědčí to o jediném - Bulhaři nemají ánung CO a PROČ to chtějí ... tedy myslím z toho vojenského hlediska.

Jinak ano, to "uživit" je zde podstatné ;-)

Datum: 23.07.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: už opäť

Zcela výstižně řečeno. Připomíná mi to spoustu jiných "výběrových řízení", které v mnoha postsovětských republikách proběhly...

Datum: 23.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: Re: Re: už opäť

Práve, pochopil by som keby vyberajú medzi Gripenom a F-16, alebo medzi tou "dvojmotorovou" trojkou. Ale takto dokopy... Aj keď môže z toho vzísť nejaké prekvapenie v podobe, že jedne z tých dvojmotorákov zase o toľko drahší nebude (ale moc tomu neverím) a že si radšej priplatia a získajú výkonnejší stroj.

Vyhledávání