internetový armádní magazín

BVP Marder s novými PTŘS Spike-LR

27.03.2018 06:50

Německá společnost Rheinmetall dokončila vybavení prvních 35 bojových vozidel pěchoty Marder 1A5 německého Bundeswehru novými protitankovými systémy MELLS (Mehrrollenfähiges Leichtes Lenkflugkörpersystem). Systém MELLS je vyráběn v Německu podnikem EuroSpike GmbH, který byl vytvořen německými společnostmi Diehl BGT Defence GmbH & Co. KG a Rheinmetall Defence Electronics GmbH (součást Rheinmetall Group) spolu s izraelskou firmou Rafael Advanced Defense Systems. MELLS ve své podstatě představuje evropské provedení izraelského protitankového systému Spike-LR izraelské firmy Rafael. Střela systému Spike-LR má dosah asi 5000 m, je vybavena tandemovou kumulativní bojovou hlavicí a disponuje více režimy navádění.

                                   Marder 1A5 s kopletem MELLS (Spike-LR) při zkouškách

                                                            (foto: Rheinmetall / FU)

 

Skupina Rheinmetall Group získala koncem roku 2016 zakázku od německé agentury BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) na provedení instalace protitankového raketového kompletu MELLS (Spike-LR) na bojová vozidla Marder. Dvě zkušební bojová vozidla vybavená těmito komplety byla úspěšně otestována v první polovině roku 2017. Kontrakt na vybavení 44 sériových Marderů novými protitankovýmo komplety MELLS v celkové ceně 35 milionů EUR získal Rheinmetall v prosinci 2017.
Společnost Rheinmetall v současné době pracuje na integraci protitankových raketových kompletů MELLS na bojová vozidla Marder 1A3 a Marder 1A5A1 Bundeswehru (Bundeswehr má v současnosti údajně 382 Marderů, z toho 319 u jednotek). Stejnými komplety by však měla být v budoucnu vybavena také modernější bojová vozidla pěchoty Puma. Zahájení instalace na sériová vozidla tohoto typu se očekává v letech 2024 až 2025.
Bundeswehr získal počátkem letošního roku také 16 přenosných kompletů MELLS a 1500 raket. Dodávky dalších 97 kompletů a 1000 raket mají pokračovat v druhé polovině roku. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: BVP Marder s novými PTŘS Spike-LR

Datum: 27.03.2018

Vložil: Feri

Titulek: spike

ake atgm pouzivali na marderoch doteraz, MILAN?

Datum: 27.03.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: spike

Ano.

Vyhledávání