internetový armádní magazín

Česká vláda byla seznámena s plánem nákupu nových BVP

17.12.2018 15:45

České vládě byl dnes předložen ministrem obrany Lubomírem Metnarem materiál o plánovaném nákupu nových bojových vozidel pěchoty pro českou armádu. Podle tohoto materiálu MO ČR osloví přímo čtyři výrobce příslušného typu vozidel s výzvou k předložení nabídek. Nové pěchotní obrněnce za cca 50 miliard korun by měla česká armáda dostat v letech 2020 až 2025 a sloužit by měly minimálně třicet let. Nová vozidla nahradí dnes již zastaralý typ BVP-2.

                                 v české armádě dosluhující BVP-2 / foto: Chmee2 / CC BY SA

 

Čtveřicí výrobců oslovených ministerstvem obrany budou společnosti - PSM s vozidlem Puma, BAE Systems s vozidlem CV90, GDELS s vozidlem ASCOD a Rheinmetall s vozidlem Lynx, takže přesně ty, které se již nějakou dobu snaží svá vozidla cíleně prezentovat, a které již pracují na vytváření místních podmínek pro naplnění požadavků českého ministerstva obrany. Všichni čtyři výrobci nabídnou vozidla v nejnovějších provedeních a s vybavením požadovaným českou armádou.

Požadovaná bojová vozidla pěchoty by měla být vybrojena automatickým kanónem ráže minimálně 30 mm, spřaženým kulometem a systémem protitankových řízených střel. Kromě základní modifikace BVP bude požadováno i šest dalších speciálních modifikací, a to modifikace - průzkumná, ženijní, zdravotnická, vyprošťovací, dělostřelecké pozorovatelny a velitelská. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Česká vláda byla seznámena s plánem nákupu nových BVP

Datum: 19.12.2018

Vložil: Jiva

Titulek: NATO vs. RUSKO

Pánové, pánové, pánové. Já se nestačím divit. Osobně to v příštím století vidím na vleklý konflikt Číny s NATO na českočínských hranicích. Po rozpadu SSSR má Rusko méně než poloviční populaci ve srovnání se samotným USA (329mil./146mil. obyvatel), natož aby se mohlo poměřovat s NATO. Jako by si to tady nikdo neuvědomoval. Nastudujte si fakta a vraťte se do reality. Rusy v pozici mocnosti udržuje už jen jaderný arzenál a pokud Trump vypoví smlouvy o jaderném odzbrojení, nebudou stíhat držet krok ani v jejich produkci. Co se konvenčních sil týče, už dávno jim ujel vlak a mohou se postavit maximálně jednotlivým evropským státům, ale ne USA, či celému NATO. Prostě na to nemají lidský potenciál. Na rozdíl od Číny, či Indie. Ale to dozajista ukáže budoucnost a ta obávám se nebude ani příliš vzdálená.

Datum: 17.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Konečně

Prima. Snad už se konečně na MO začnou podepisovat nějaké smlouvy. V plánu je toho spousta a čas rychle běží. Snad budou následovat i další věci co už hoří - samohybná děla, radary, vrtulníky atd. Doufám, že to vláda odsouhlasí bez zdržování. Měla by to být je formalita. Jen mám obavy, že moje oblíbená Puma nebude k dispozici ve všech požadovaných verzích:)

Datum: 17.12.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Konečně

Jo, to bude možná problém. Naše srdce bije pro Pumu a Lynx. Pro koho bije na MO ČR?

Datum: 17.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Konečně

Že by pro GDELS a pana Strnada? Poznáme až něco vyberou. No, snad to nebude ASCOD.

Datum: 18.12.2018

Vložil: akat

Titulek: Re: Re: Re: Konečně

Ascod 2 je údajně jediný typ z nabízených BVP, který nabí již dnes všech sedm požadovaných verzí. Ostatní je budou muset teprve dotvořit. Já v tom vidím zase nějakou levárnu.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Re: Re: Konečně

Kamarádi se vždy dostanou k informacím dřív než je možné je získat oficiální cestou, takže jsou pak lépe připravení. :-)

Datum: 20.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Konečně

souhlas, hlavně né Ascod

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: Konečně

ano technicky vypadají nejlíp ale už tak jsme až příliš provázání s německým hospodářstvím že pořízení v Reichu vážně není optimální řešení. Za sebe tedy ASCOD 2, ale obávám se že německá lobby už má až moc vlivné zastánce.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Konečně

Z globálního hlediska máte pravdu, ale nad velikostí provázanosti s německým hospodářstvím a o jeho pozitivních a hlavně negativních dopadech měla Česká republika přemýšlet v minulých desetiletích. Teď je na to již poněkud pozdě a "narovnání" by si vyžádalo velké úsilí a hlavně všeobecné přesvědčení, že je konáno správně. Začít to "narovnávat" zrovna na tak zásadní věci jako jsou bojová vozidla pěchoty, u kterých by mělo dostat přednost porovnávání zcela jiných hodnot než je země původu by bylo trošku úzkoprsé. Vozidlo ASCOD 2 nám chce prodat americká firma GDELS, a ta již dostala dost velký prostor v oblasti kolových obrněných vozidel. Typ, který nám za pomoci "domácích pomahačů" vnutila neoplývá zrovna pokrokovostí a výkony, a na to vše by měl být brán zřetel. Pokud ASCOD 2 dokáže svoji konkurenci převálcovat technickými parametry a cenou, pak budiš - vyberme to nejlepší.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Konečně

Z globálního hlediska je asi největší škoda, že se nemůže z politických důvodů vybírat též z ruských strojů. Takový Kurganec + Bumerang doplněný, když už ne Armatou, tak asponˇ T-90MS by pro nás byl úplně v pohodě. Levnější a praktičtější rešení na dalších 30 let. No co už...

Datum: 18.12.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

To jak nakupovat zbraně od země, která nás považuje za nepřítele? Ano to je velmi moudré rozhodnutí. Navíc ty magické Kurgaňce, Bumerangy a T-14 ještě ani nemají ukončený vývoj.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

Ano máte naprostou pravdu. Česká republika je opravdu velikou hrozbou pro Ruskou federaci a pan Putin strachy ani nespí. Vždyť ti hrozní Češi můžou kdykoliv provést invazi se svojí obří armádou:) Češi jsou ti poslední, kteří Rusům vadí a peníze jsou peníze. Kurgaňec i Bumerang se zavádí do ruské armády a dětské nemoci jsou u nových zbraní běžné. Měla je i Puma.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

Pardon, rusové mají zařadit Kurgaňec do armády až od roku 2021. Příští rok příjdou k jednotkám první prototypy. Jen jsem chtěl říct, že Rusové nemají špatné zbraně a je škoda, že se nedá vybrat i od nich. Byla by to dobrá alternativa k západním obrněncům.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

ČR ne, ale NATO jehož jsme součástí ano. :-)

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

Rusko nenapadne Nato a ani Nato nezačne válku s Ruskem, protože by to skončilo u atomu a vítěz by vládl měsíční krajině. A všichni zůčastnění to moc dobře ví. Proto nechápu tu přetlačovanou a různé politické tanečky, co Nato s Ruskem předvádí. Není lepší spolupráce? Ale to už jsem moc mimo téma.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

To by o to Rusové museli stát, jenže legitimita současného režimu stojí na tom, že zlé NATO ohrožuje matičku Rus. Takže žádné ruské zbraně nebudou a nemyslím, že by nás to mělo mrzet.

Datum: 20.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

prosímtě nekecej, Rusko ČR rozhodně nepovažuje za nepřátele.....to jsi vážně tak zmanipulovaný?

Datum: 20.12.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně

Rusko považuje za nepřítele NATO, jehož jsme součástí. Tedy logicky i nás.

Datum: 20.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Konečně

Německo je naším přirozeným partnerem, sousedem, nevidím problém v hlubší kooperaci s německým průmyslem. Pravda je taková, že jakákoliv dřívější akvizice s US se ukázala jako špatná (L159, Pandury..)

Záznamy: 1 - 19 ze 19

Vyhledávání