internetový armádní magazín

České letectvo chce jako první získat letouny Aero L-39NG

07.11.2016 12:35

Podle velitele vzdušných sil AČR generálmajora Jaromíra Šebesty by se právě naše vojenské letectvo mělo stát prvním uživatelem připravovaných nových cvičných letounů L-39NG od společnosti Aero Vodochody. Moderní cvičná letadla od domácího výrobce by se měla začlenit do vypracovaného výcvikového systému a navazovat na činnost výcvikového centra v Pardubicích, které spadá pod státní podnik LOM Praha, a které má ambice se stát výcvikovým centrem pilotů pro celou střední Evropu.  

Letoun L-39NG je novým členem rodiny Albatrosů, do které patří i bitevní stroje L-159 Alca. Písmena NG v jeho označení znamenají Next Generation a avizují velkou řadu novinek počínaje novou avionikou a konče novým lehčím a úspornějším motorem Williams International FJ44-4M. První informace o vývoji nového letounu v Aero Vodochody byly uveřejněny v roce 2013. V roce 2017 by měly být zahájeny jeho testy, které by měly být završeny certifikací v roce 2018. Sériová výroba může začít nejdříve v roce 2019. Společnosti Aero Vodochody se údajně již přihlásili první potencionální evropští zákazníci.

První L-39NG budou vyrobeny zcela nově, ale později se počítá i z přeměnou starších L-39 různých verzí.

České vzdušné síly v současnosti k výcviku pilotů používají letouny L-39ZA Albatros a L-159T1 Alca. Militarybox, CC BY-SA 

                       demonstrátor letounu L-39NG na dnech NATO v Ostravě v roce 2016

                                                      (foto: CS92 / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: České letectvo chce jako první získat letouny Aero L-39NG

Datum: 07.11.2016

Vložil: Mates

Titulek: re

Mám to chápat tak,že armáda koupí nová letadla a provozovat je bude v Pardubicích LOM,které na nich za armádní peníze bude cvičit piloty.

Datum: 07.11.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: re

Jen co je napsáno - nic víc, nic míň - letectvo doufá v nová letadla a LOM provozuje výcvikové centrum. Nepředjímat nic dalšího. Jak to bude nikdo neřekl.

Datum: 08.11.2016

Vložil: Aviatik

Titulek: Re: re

Vypadá to klasická "škatulata" - MO koupí L-39NG, které následně poputují a) k CLV - MO je 100% akcionář LOMu, b) k 213. letce, c) k oběma. Osobně mne překvapuje, že se nyní mluví o nových NG, dosavadní zprávy mluvily o upgradu původních L-39 na NG...

Vyhledávání