internetový armádní magazín

Chorvatsko koupí starší F-16 z Izraele

29.03.2018 20:05

Chorvatsko rozhodlo o budoucím vyzbrojení svého vojenského letectva. V nadcházejících letech nahradí zastaralé sovětské stroje MiG-21 méně zastaralé americké letouny F-16A/B nakoupené od letectva Izraele. Ty budou k dispozici v izraelském modernizovaném provedení Barak a před dodáním projdou dalším zdokonalením, takže budou přibližně odpovídat americkým originálům novějších verzí.

Podle uzavřené dohody dodá Izrael Chorvatsku celkem 12 letadel F-16 - 10 jednomístných a dvě dvoumístné. Dodání prvních letadel má proběhnout po roce 2020 (asi tedy v roce 2021). Hodnota transakce se odhaduje na 3 miliardy chorvatských kun, což je cca 500 milionů dolarů. Platba bude provedena v deseti stejných ročních zplátkách.

Chorvatsko oznámilo svůj v pořadí druhý plán nahradit stroje MiG-21 v červenci loňského roku. V rámci tohoto plánu požádalo Spojené státy, Řecko a Izrael o předložení nabídky starších letounů F-16, Jižní Koreu o předložení nabídky nových FA-50 a Švédsko nových JAS-39 Gripen. Podle zveřejňovaných neoficiálních zpráv začaly být poměrně brzy favorizovány nabídky F-16 z Izraele a Gripenů ze Švédska, ale i tyto byly podrobeny značné kritice. Cena Gripenů se zdála příliš vysoká a olétanost izraelských F-16 hodně velká. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        F-16B Netz

                                                            (foto: KGyST / GNU-FDL)

 

 

 

Dřívější zpráva 28.1.2018 : Izraelské F-16 pro Chorvatsko - ještě ne

 

Diskusní téma: Chorvatsko koupí starší F-16 z Izraele

Datum: 30.03.2018

Vložil: Classix

Titulek: Danajský dar

Pokud letadla prošli písečním “výbrusem” a byli použity na protiarabské ofenzívy ve válečném nasazení, bude tento nákup něco jako “modernizace” chorvatských Migů na Ukrajině.

Datum: 29.03.2018

Vložil: Fero

Titulek: tak predsa

Tak žiadne veľké prekvapenie sa nakoniec nekoná. Pre olietané F-16 sa rozhodli už Rumunsko, teraz Chorvátsko. Bude teda zaujímavé, ako sa nakoniec rozhodne Bulharsko a Slovensko. V oboch mal byť nákup Gripenov už istý a v oboch z neho (minimálne zatiaľ) nič nie je.

Vyhledávání