internetový armádní magazín

Čínská armáda zmenšuje své pozemní síly

23.01.2019 16:55

Podle čínských médií čínská armáda pokračuje v rozsáhlé restrukturalizaci. Čínské ministerstvo obrany nedávno oznámilo další snížení počtu vojáků pozemních sil. Stavy letectva a námořnictva mají naopak narůstat.

Během posledních několika let snížila čínská armáda stavy pozemních sil o 300 tisíc vojáků. Celkově má nyní čínská armáda asi dva miliony osob, z nichž k pozemním silám připadá již méně než polovina. Čínské pozemní síly jsou momentálně slabší než pozemní síly indické.

                                                 vojáci čínské armády (ČLOA) / PD

 

Snižování stávů se nejvíce dotýká 20. a 27. armádního sboru centrálního velitelství, 14. armádního sboru jižního velitelství, 16. armádního sboru severního velitelství a 47. armádního sboru západního velitelství. Propouštění vojáci mohou být převáděni k námořnímu sboru nebo pozemním jednotkám letectva.

Reformní proces čínské armády probíhá od roku 2016. Klíčovou změnou bylo odmítnutí divizního uspořádání sovětského vzoru a přechod k organizaci, kde jsou hlavní organizační složkou brigády. Tyto brigády jsou podle potřeby slučovány do kombinovaných armád. Redukovány byly nebojové jednotky. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Čínská armáda zmenšuje své pozemní síly

Datum: 24.01.2019

Vložil: David

Titulek: Čína

Je to další krok k posílení velmocenského statutu Číny - svým způsobem po vzoru USA. USA mají také relativně málo početné pozemní vojsko, ale velmi silné námořnictvo,letectvo. A Čína jde zjevně stejnou cestou, ale po svém, velice promyšleně, pragmaticky. Zajímavé je i ono srovnání s Indií, protože u Indie mi někdy připadá, že dělá vše, aby svůj potenciál úspěšně promarnila -a to i v té vojenské oblasti

Datum: 24.01.2019

Vložil: Mirra

Titulek: dává to smysl

hrozby pro Čínu přichází z oceánu, severní soused představuje spolehlivou a klidnou hranici, jediná problematická je ta indická a případně korejská, tedy je zbytečné udržovat velkou pozemní armádu. Řekl bych že je to díky úspěšné realizaci rusko-čínských dohod kdy si vzájemně zajistili velkou část hranic. Prakticky celé rozhlehlé území od Kazachstánu po Vladivostok se pro obě mocnosti stalo bezpečným týlem. A rozhodující vliv na to má ruský prezident když inicioval a zdárně dokončil urovnání konfliktu ještě z dob Maa.

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Vyhledávání