internetový armádní magazín

ČR dostala tři nabídky nových radiolokátorů

18.08.2016 18:10

České ministerstvo obrany obdrželo 17. srpna 2016 tři oficiální nabídky na dodání osmi pozemních mobilních radiolokátorů MADR (Mobile Air Defence Radar). Nabídky předložili zástupci vlád Francie, Izraele a Švédska, kteří hájili zájmy společností Thales (radar GM 200), Elta a Saab (radar Giraffe).

České ministerstvo obrany požadovalo, aby nabídky radiolokátorů byly zprostředkovány vládami zemí, ve kterých působí jejich výrobci. Tento postup by měl teoreticky usnadnit vyjednávání a zajistit některé výhody, které by nebylo možno dojednat při jednání s výrobci nevlastněnými státem (to je případ firem Thales a Saab). Měl by také usnadnit jednání o následném servisu a výcviku obsluh.
Podle zadání by měl vybraný výrobce dodat všech osm radiolokátorů do listopadu roku 2021 a následně zajišťovat jejich servis po dobu dvaceti let, a to při plánované ceně servisu asi 200 milionů Kč ročně.
Hlavním kritériem pro výběr nových radiolokátorů bude asi jejich celková cena. Ministerstvo obrany však bude hodnotit i praktické zkušenosti s operačním nasazením, kompatibilitu s dalšími systémy NATO, rozsah nabídky na předání části výroby do ČR a možnost kompletního servisu u české firmy.

České ministerstvo obrany plánuje, že pět radiolokátorů MADR bude sloužit k trvalému monitoringu českého vzdušného prostoru a tři budou budou používány k posilování ochrany objektů a center důležitých pro ČR.

Nové radiolokátory by měly nahradit stará, ještě sovětská zařízení, u kterých již dávno byla překročena jejich plánovaná životnost. Militarybox, CC BY-SA

                                        radar EL/M-2084 nabízený izraelskou firmou Elta

                                                           (foto: USMDA / PD)

 

Diskusní téma: ČR dostala tři nabídky nových radiolokátorů

Datum: 19.08.2016

Vložil: Míša

Titulek: Spíš mě pobavil....

.... dodatečný koment redakce u Migu-29 UA, není vlastně z hlediska vaši Východní oriantace špatně i ono modernizování naší armády? Chápu, že komentáře budou ovlivněny politikou, která se zde prosazuje, ale samotné články s podtextem, že je vlastně zlé, že si Ukrajina(ať je jaká je) chce bránit vlastní uzemí, to již zavání propagandou alá Kreml.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Spíš mě pobavil....

Postoje redakce jsou neutrální. Historicky je i počet zpráv cca rovnoměrně rozložen mezi zprávy z "východu" (Rusko, Čína) a "západu" (to ostatní). Určité "pomýlení" může vzbuzovat fakt, že zprávy přicházejí v určitých vlnách, a někdy prostě převažují ty "východní" a někdy spíše ty "západní". Zprávy z "východu" mají "bohužel" často nádech technicky zajímavých a pochopitelných věcí a proto také přitahují více čtenářů, a to nás, kteří magazín vytváříme (nebo aspoň mě - administrátora, který musí vytvořit drtivou většinu textů) pochopitelně těší. Zprávy ze "západu" jsou naopak často "bohužel" příliš "hi-tech", nebo příliš "suché", protože popisují pouze příběh bolavého zubu amerického vojáka sloužícího někde v Perl Harboru. Bereme prostě zprávy tak jak běží a přícházejí na náš stůl a příliš neuvažujeme nad tím jestli propagujeme Rusko nebo USA. Našim cílem je především zaujmout čtenáře. Pokud máte pocit, že straníme tomu prvnímu, tak to bude asi tím, že nás srovnávate s někým (nebo něčím) co straní více západu (nebo je tzv. "kriticky prozápadní") a naše postoje se Vám proto zdají příliš "rudé". Pochopitelně, že bez ohledu na snahu nestrannosti jsme pouze lidé, kteří mají určité názory. Náš názor na Ukrajinu je takový jaký je, a rozhodně není lichotivý. Malý kometn v článku tak aspoň trošku vyrovnává ty kvanta proukrajinských "bludů", kterých jsou oficiální česká a evropská média plná a nemá nic společného s propagandou "alá Kreml". Nakonec, jak sám přiznáváte, tak Vás náš koment spíše pobavil, takže z našeho pohledu splnil svůj účel.
Těm, kteří mají pocit, že na našich stránkách je málo textu o "západní" technice dáváme možnost se zapojit do tvorby a vytvořit pro nás článek, který by toto "pokřivení" trošku narovnal. Pokud tedy máte potřebné znalosti a zlomek ducha spisovatele, tak něco napište a pošlete do schránky redakce Militaryboxu.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Spíš mě pobavil....

Šlo mi konkrétně o toto: " (což je možná i dobře)" u článku s Migem, to mi zkrátka neladí, co se týče ostatních, tam mi to nepřijde již nenormální. K propagandě: ta vždy byla a bude a samozřejmě má máslo na hlavě jak prozápadní východ - UA , tak Kreml, který je ještě o mnoho horší,proto pochopitelně více úspěchů přeji Ukrajině, na svý území má nárok a to je bez diskuze. Co se týče naší minulosti, může si nás nárokovat též kdokoliv. U nás politika taky není nejlepší a nikdy snad vyjma první rep. ani nebyla, proto nehodnotím jejich garnituru. To ani Vám, též mě nesluší. Jen spíš beru zde témové, mocenské zájmy a ty má bohužel Rus.

Datum: 20.08.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Spíš mě pobavil....

To mě vždycky fascinuje, jak jsou u nás dnes někteří lidé zblblí prozápadní propagandou:) Rusko je zlo, protože anektovalo Krym. Kdežto třeba na Brity si nikdo ani nevzpomene přesto, že naprosto to stejné provedli Argentině s falklandskými ostrovy již před desítkami let... USA válčí od druhé světové války prakticky nepřetržitě a jen za posledních 15 let na následky jejich šíření demokracie umřeli na blízkém východě statisíce lidí. Přesto je dnes Rusko černé a západ bílý.

Samozřejmě i před rokem 89 byla spousta lidí, kteří se nechali oblbnout pro změnu tou komunistickou propagandou. Někdy mi připadá, že český člověk prostě žere, co se mu nasype a jen si neustále stěžuje, jak to u nás za nic nestojí. Bodejť by stálo, když tu takoví lidé jsou...

Datum: 20.08.2016

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Spíš mě pobavil....

Opravdu tu nechci spustit diskusi na téma zda je lepší Západ nebo Rusko ( byť nepopírám, že ruské zájmy považuji za zcela neslučitelné s těmi českými), ale to co tu píšete o Falklandských ostrovech je nesmysl, bylo to právě naopak. Falklandy Británie ovládla v dobách kdy Argentina neexistovala, tedy nikoliv, že Británie anektovala cizí území, ale přesně naopak, Argentina se pokusila anektovat to britské a po právu byla poražena.

Datum: 21.08.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Re: Re: Spíš mě pobavil....

Já psal, že propaganda hlásá ze všech stran, takže tohle byl již můj názor, nikoliv přejatá zpráva. Falklandy byl přesně důkaz, že střílíte od boku a co se týče Větnamu, tak to se dělo za jiný éry, ale to bychom mohli zde vzpomínat i třeba na Afghánistán vs SSSR atd.... Irák a Bush byl taky průser a tak hodnotím i tento fatální krok za špatný. Proto vidím, že Putin a nejen Krym, ale východ ukrajiny je též zlem.

Datum: 21.08.2016

Vložil: bolehlav

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Spíš mě pobavil....

Kdo koho anektoval? Zajímavá to formulace, odkud prvotně přišla. I toto slovo se dá označit za západní propagandu a součást informačního boje. Krym jako autonomní republika uspořádala referendum, že již nechtějí být součástí Ukrajiny, jež bylo ostatně sporné. Takže lidé se svobodně a demokraticky rozhodli a na to mají právo a všichni věděli jak to dopadne, když na Krymu žijí převážně jací tací rusové. Poté požádaly RF o přijetí a bylo jim vyhoveno. To je důkaz, že špinavá hra se nevyplácí a dopadlo to naprosto jinak než si aktéři a plánovači toho co se z celou ukrajinou stalo představovaly. Rusové pouze reagovali na to co jim bylo předhozeno, nic jiného jim ani nezbylo, a reagovali sakra dobře a včas, což svědčí o tom že věděli co se chystá a nenechali se zaskočit jako v roce 2008, ale zbytek Ukáčků rusové nechtěj, pouze si zajistí hranice, a nechaj západ ať si sní co si upekl. I když ti hlavní aktéři to nechaj sežrat Evropu, v Turecku tuto kolonu právě likvidují, která sloužila cizím globálním zájmům v čele s usakama. Celá reakce mi přijde jako by od jedince již dobře zpracovaného propagandou z jednoho světového směru, který ve své podstatě nemá vůbec povědomí co se v dnešním světě děje, takže další diskuse jsou předem zbytečné a ztracené.

Datum: 22.08.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Spíš mě pobavil....

Nevím vůbec nic, ani svý jméno si nevzpomínám :D Proto zde kritizuji obě strany a tím dokazuji, že věřím propagandám :DDD To dává smysl, budu se bát vás potkat na silnici, totiž je možné, že vás potkám v protisměru, jak couváte směrem ke svému cíli.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Giraffe

Jsem hodně zvědavý, jak se bude dařit Giraffe od Saabu, přeci jen je nejnovější a další spolupráce se saabem by mohla být zajimavá (výhledově). Elta už je tady docela zavedená a další spolupráce s Izraelci by taky nebyla špatná. Třeba francouzi a Thales překvapí. Všechny tři varianty mi přijdou více než dobré.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Giraffe

Souhlas. Každý výrobce a nabízaný radar má takové nějaké malé plus. Kladu si však otázku: Potřebuje AČR takových radiolokátorů osm? Nestačilo by šest a ušetřit prostředky na radilokátory většího dosahu a prostředky pasívního monitoringu domácí výroby?

Vyhledávání