internetový armádní magazín

Další granátomety Carl Gustav pro americké ozbrojené síly

28.06.2018 12:25

Švédská společnost Saab oznámila podepsání smlouvy s americkým ministerstvem obrany o dodávkách nových ručních protitankových granátometů Carl Gustav. Hodnota zakázky činí 16 milionů dolarů. Předpokládá se, že dodávky budou dokončeny v roce 2019.

Smlouva na dodávky granátometů byla podepsána v rámci již v roce 2014 uzavřené dlouhodobé hodody o pořizování granátometů Carl Gustav americkými ozbrojenými silami. Ty je označují jako M3 MAAWS.

Americké ministerstvo obrany s novými granátomety objednalo také nový typ munice MT 756 určený k ničení živé síly ukryté uvnitř objektů. Munice MT 756 má zvýšit flexibilitu ozbrojených sil při plnění bojových úkolů.

V současné době má švédský systém Carl Gustav zákazníky v asi čtyřiceti zemích. Mezi významné zákazníky patří kromě ozbrojených sil USA i armády Austrálie, Německa, Rakouska, Dánska, Indie, Kanady, Irska, Portugalska, Japonska a další.

Verze Carl Gustav M3 je snadno ovladatelný zbraňový systém o hmotnosti přibližně 10 kg (bez infračerveného vidění). M3 je schopna zasáhnout cíle ve vzdálenostech do 1,3 km pomocí munice různých typů. V září roku 2014 společnost Saab poprvé ukázala novou verzi granátometu Carl Gustav - M4. Militarybox, CC BY-SA

                                                                    Carl Gustav M3

                                                            (foto: Soldatnytt / CC BY)

 

                                       granátomet Carl Gustav M3 s různými typy munice

                                                              (foto: MKFI / PD)

 

Diskusní téma: Další granátomety Carl Gustav pro americké ozbrojené síly

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání