internetový armádní magazín

Další indický pokus o získání nových stíhaček

07.04.2018 20:55

Ministerstvo obrany Indie ohlásilo další pokus o nákup nových víceúčelových bojových letadel. Podle Indiatimes, Indické ministerstvo obrany poptává 110 nových bojových letadel a nijak blíže nespecifikuje technické požadavky.

Ve zveřejněné žádosti o poskytnutí informací RFI se uvádí, že zahraniční dodavatelé, kteří si přejí získat zakázku, by měli předložit návrhy na společnou výrobu bojových letounů, stejně jako předat celou výrobní technologii do Indie. V arzenálu indických vzdušných sil by měly nové bojové letouny nahradit morálně zastaralé stroje MiG-21.

Podle indických zpráv hlavními konkurenty v novém tendru mohou být letouny Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Lockheed Martin F-16V Viper, Dassault Rafale, Saab JAS-39E/F Gripen, Eurofighter Typhoon a MiG-35. Podle neoficiálních informací může objem zakázky činit 15 až 20 miliard dolarů.

Podle RFI z celkového poptávaného počtu 110 letadel musí být v Indii vyrobeno 85%. Navíc je plánováno, že 75% letadel bude zakoupeno v jednomístné verzi, zbytek v dvoumístné. První letouny by měly být dodány do tří let od podpisu smlouvy. Militarybox, CC BY-SA

                                           MiG-21 Bison indického vojenského letectva

                                                             (foto: Sheeju / PD)

 

Diskusní téma: Další indický pokus o získání nových stíhaček

Datum: 09.04.2018

Vložil: Superme

Titulek: f-16

Tak jelikož už nějakou dobu kolují informace, že by měli Indové vyrábět F-16, tak to bude na 95% právě F-16.

Datum: 12.04.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: f-16

Američania asi nebudú ochotní dať im know-how (jedna z podmienok tendra)...sporiť sa budú zrejme aj v otázke ceny (Indi chce čo najnižšiu)... takže vidím to skôr na Mig-35.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Pecule

Titulek: Stare masiny

Řekl bych, že největší šanci by měly F-16, Mig-35 a Gripen C/D, jsou to mašiny na konci životního cyklu a tedy by neměl být problém nechat Indům i výrobní linku.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Dušan

Titulek: Re: Stare masiny

Ten MiG-35 ja však úplne nový stroj a nie je zatiaľ ani zaradený do výzbroje ruského letectva (egyptský "MiG-35" je iný, i keď príbuzný MiG-29M). Čiže ak bude v RF MiG-35 úspešný tak sa len výrobné linky budú rozbiehať - pre RF + možný export). Z pohľadu výrobných liniek by bol ideálny kandidát stroj F-16, kde už amíci ponúkli kompletnú výrobnú linku pre Indov. Pri JAS-39C/D neviem či ostane stará linka či Švédi neupravia len tú starú.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Re: Stare masiny

Otázne je, či Rusko zavedie MiG-35 vo viac ako len symbolickom počte. Ono sa s ním rátalo skôr ako s exportným strojom.

Datum: 12.04.2018

Vložil: Hades

Titulek: Re: Re: Re: Stare masiny

...symbolický počet zavedený do ruského letectva pre úspešný export stačí.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Polemik

Titulek: podmienky tendra splní asi len MiG

Osobne si myslím, že tie ich krkolomné podmienky 85% výroby doma, prenos výrobnej technológie a tiež ceny bude ochotný resp. dokáže zo všetkých výrobcov splniť IBA ruský MiG.
Takže buď Indi zoberú MiG, alebo ten tender budú musieť zrušiť, lebo všetci účastníci okrem MiG nesplnia zadanie, resp. sami z tendra odstúpia :-)

Sám by som prial víťazstvo MiGu ... pomohlo by to firme a MiG-35 by bolo dosť dobré éro pre Indov - majú skúsenosti aj hotové zázemie pre MiG a to éro je asi jediné ktoré ako-tak znesie indické zachádzanie resp. biednu údržbu zo strany Indov.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Dušan

Titulek: Re: podmienky tendra splní asi len MiG

Pokým MiG-35 nezavedú aspoň Rusi, tak pochybujem, že sa Indovia o ňom budú vôbec baviť...
Okrem toho sa Indovia netaja nespokojnosťou s MiG-om 29K (nebudem rozoberať či oprávnenou) - takže MiG vyzerá dosť beznádejný kandidát...

Datum: 12.04.2018

Vložil: Jano

Titulek: Re: Re: podmienky tendra splní asi len MiG

zavedený do stavov ruského letectva môže byť veľmi rýchlo. Stačí pär kusov.

Mig-35 a Mig-29K sú 2 rôzne stroje. Okrem toho, Indi sami určite veľmi dobre vedia, že problémy s Mig-29K spôsobili (aj) sami lajdáckou údržbou a servisom. Takže moc z toho odvodzovovať smerom na značku MiG všeobecne radšej ani nebudú :-)

MiG-35 má šancu a bol by to super stroj pre Indov. Osobne si myslím že dokonca možno pre nich najlepší vzhľadom na indické lajdácke pomery čo sa servisu a údržby týka... západné stroje omnoho citlivejšie na tieto veci by mali oveľa väčšie problémy ako stroje ruské.

Datum: 08.04.2018

Vložil: Ghm

Titulek: Re: podmienky tendra splní asi len MiG

Myslím ze Mig-35 je dobre letadlo pro Indii

Datum: 08.04.2018

Vložil: bog

Titulek: ...

A možno sa budú tendrúvať, kým to nevyhrá MiG. Vzájomne to prospeje obom krajinám. Zabudnutý MiG treba vytiahnúť zo šlamastiky a India získa iné benefity.

Datum: 08.04.2018

Vložil: ---

Titulek: Mirek Kradousek...

Je potřeba poslat našich specialistu bud Dalíka nebo Mirka Kradouska a problém bude vyřešen...

Datum: 08.04.2018

Vložil: Tomas

Titulek: Re: Mirek Kradousek...

Proc mu porad delate reklamu? Pak ho ti lide voli... Radeji napiste neco k tematu ;-)

Datum: 08.04.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

To koľko takých tendrov ešte vyhlásia kým sa jedného dňa po X-tom tendri zobudia a zistia, že všetky Migy-21 sú už nelétuschpné a oni sa ešte stále nerozhodli, ktoré nové lietadlo si vybrali.

Záznamy: 1 - 14 ze 14

Vyhledávání