internetový armádní magazín

Dánské výběrové řízení na samohybné houfnice

15.04.2016 17:30

Dánské ministerstvo obrany zveřejnilo seznam společností, které po zhodnocení podaných nabídek vybralo do výběrového řízení na dodávky nových samohybných kanónových houfnic ráže 155 mm pro dánskou armádu. Seznam obsahuje společnosti: BAE Systems Land & Armaments ze Spojených států, Elbit Systems z Izraele, Hanwha Techwin z Korejské republiky, Nexter Systems z Francie a Huta Stalowa Wola z Polska.

                                    jihokorejská samohybná kanónová houfnice K9 Thunder

                                              (foto: Defence Citizen Network / CC BY-SA)

 

Dánsko se začalo výběrem nových samohybných kanónových houfnic ráže 155 mm zabývat v roce 2013. V dubnu toho roku dánské ministerstvo obrany nastínilo své představy o uvažovaných typech, mezi kterými byly jihorejské K9 Thunder (Samsung Techwin), CAESAR (Nexter Systems) a ATMOS (Elbit Systems). Akviziční program byl však tehdy zastaven z důvodu přesměrování finančních prostředků do jiných oblastí. K obnovení výběrového řízení došlo v roce 2015.  

Předpokládá se, že dánského výběrového řízení se společnosti Hanwha Techwin (dříve Samsung Techwin) a Nexter Systems zúčastní s uvedenými typy K9 Thunder a CAESAR, ale u společností BAE Systems Land & Armaments, Elbit Systems a Huta Stalowa Wola nejsou ještě typy přesně známy.

Ministerstvo obrany Dánska bude požadovat dodání 24 nových samohybných kanónových houfnic. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Dánské výběrové řízení na samohybné houfnice

Datum: 16.04.2016

Vložil: David

Titulek: Dánsko

Je zajímavé, jak poměrně malé Dánsko v posledních letech výrazně zbrojí - nákup nových obrněných transportérů, faktická kompletní obměna námořnictva, příprava na F-35 atd.

Datum: 15.04.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

Vzhľadom na to, že Dánsko patri medzi najmenej skorumpované štáty, konečný výber možno bude naozaj objektívny.

Datum: 15.04.2016

Vložil: Jakub

Titulek: Re: .

Korupcia je jedna vec, politika druha. Keby to bolo objektivne tak dansko uz ma zopar rokov ATMOS 2000. To bola hufnica ktoru danska armada chcela po minulej sutaži ale z politickych dovodov nebola vybrana, politici ako alternativu vybrali Ceasar. Sutaž ale nakoniec bola zrusena a teraz sa opakuje.

Záznamy: 1 - 3 ze 3

Vyhledávání