internetový armádní magazín

Delší život pro letouny Be-12 Čajka

18.01.2018 22:10

Velitelství ruského vojenského námořnictva se rozhodlo prodloužit životnost letounů Berjev Be-12 Čajka. Tyto obstarožní, ale spolehlivé dvoumotorové vrtulové stroje se stále dostatečným resursem na dracích i pohonných jednotkách mohou vzlétat a přistávat jak na pozemních letištích, tak i na vodě a mohou plnit řadu rozmanitých úkolů od hlídkování až po boj s ponorkami.
Podle zveřejněných informací by pro Čajky měla být po přesném definování požadavků připravena rozsáhlá modernizace postihující všechny tři hlavní komplexy pro získávání průzkumných informací o ponorkách, tedy hydroakustický, radarový i magnetometrický. Stroje by také měly dostat arzenál moderních torpéd a hlubinných bomb, nové komunikační a naváděcí systémy.
První let Be-12 byl proveden již v roce 1960. Do roku 1973 bylo vyrobeno celkem 143 letounů několika verzí. V současné době je ruským vojenským námořnictvem provozováno šest strojů u Černomořské flotily a dalších dvanáct je ve stavu dlouhodobého uložení. Militarybox, CC BY-SA

                                                             Berjev Be-12 Čajka

                                                (foto: Igor Dvurekov / CC BY-SA 3.0)

 

Vyhledávání