internetový armádní magazín

Dodávky BMPT Terminator do Afriky

12.12.2018 11:20

Ruská vozidla palebné podpory tanků BMPT Terminator údajně našla klíčové zákazníky na africkém kontinentu. Podle agentur TASS i Interfax, které se obě odvolávají na své vojensko-diplomatické zdroje, jeden africký stát zakoupil několik stovek vozidel Terminator. Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci Ruské federace tyto informace zatím nijak nekomentovala.

                  BMPT Terminator (2012) / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Vozidla BMPT Terminator mají být zatím blíže nespecifikovanému africkému zákazníkovi dodávána na bázi podvozku tanku T-90. Jedná se o jedinou zveřejněnou podrobnější informaci.

Vozidlo BMPT bylo vyvinuto v SSSR v polovině 80. let poté, co byly vyhodnoceny poznatky a zkušenosti z bojů z Afghánistánu. Podle Rusů specifika této války jasně ukázala na potřebu mít k dispozici speciální obrněné vozidlo s dostatečnou mobilitou, schopné rychlého manévru a rychlé palby k ochraně tanků. K dnešnímu dni bylo vyvinuto několik variant BMPT na podvozcích tanků T-72 a T-90.

První  smlouva s Ministerstvem obrany Ruské federace o dodávce vozidel BMPT Terminator-2 byla podepsána v srpnu loňského roku. Bojovou službu by měla tato vozidla nastoupit v roce příštím.  V letech 2011 až  2013 bylo dodáno 10 jednotek BMPT Terminatordo do Kazachstánu.

                BMPT Terminator-72 (2018) / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Vozidla Terminator byla v roce 2013 předváděna a testována v Alžírsku. Alžírská armáda projevila o vozidla zájem, a v roce 2016 byla údajně podepsána dohoda o dodávce až 300 Terminatorů-2 (72 ?). Mělo však jit o vozidla na bázi T-72, a to možná jako přestavby starších alžirských tanků, kterých má alžírská armáda kolem 500 kusů. Situace kolem této transakce není celkově příliš jasná a různé zdroje se rozcházejí v poskytovaných informacích.

Některé ruské zdroje pochybují o pravdivosti zprávy o dodávkách stovek Terminatorů. Práce na tak velkém kontraktu by byly doprovázeny u výrobce pozorovatelnou zvýšenou aktivitou a zvýšeným nákupem materiálu, ale není tomu tak. Možná, že příští dny, týdny nebo měsíce přinesou nové informace, které záležitost objasní. Militarybox, CC BY-SA

                 BMPT Terminator-2 (2018) / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

 

Diskusní téma: Dodávky BMPT Terminator do Afriky

Datum: 13.12.2018

Vložil: Feri

Titulek: t90

rozmyslal som kto v Afrike ma T90, momentalne je to len Alzirsko a Uganda. Uganda by asi nemala cim zaplatit takze tipujem ze onym zakaznikom bude Alzirsko. Keby to bolo mimo region,mozno by som tipoval este Irak.

Datum: 12.12.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: BMPT

Pokud je to pravda o dodávkách, pak to typuji na Alžírsko. Teoreticky to však může být i Egypt, Etiopie, Nigerie, ......

Datum: 12.12.2018

Vložil: David

Titulek: Re: BMPT

U Etiopie o tom silně pochybuji, protože ta na takové akvizice nemá peníze ( a nyní tam navíc je politická krize). Totéž platí o Nigérii. oba státy mají jen na to pořídit si maximálně několik kusů. Egypt je také nepravděpodobný. Takže souhlas, nejpravděpodobněji to bude Alžírsko, které ostatně o BMPT má zájem dlouhodobě

Datum: 12.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: BMPT

BMPT je velmi zajímavý stroj, ale nejsem přesvědčený o správné volbě výzbroje ani o dostatečném náměru lafetovaných zbraní. Oba dopředné granátomety bych nechal obsluhovat pouze jednu osobu za pomoci nějakého jednoduchého řídícího mechanismu, veliteli bych rozhodně přidal k přístroji kulomet aby také mohl střílet a nějak bych pořešil ten nesmysl s dvěma kanóny, které stejně nemohou střílet současně.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání