internetový armádní magazín

Egypt si pořídí k vrtulníkům Ka-52 tisíc protitankových střel Vichr-1

24.02.2016 17:10

Egypt se v souvislosti s nákupem 46 kusů ruských bitevních vrtulníků Kamov Ka-52 stane také prvním zahraničním zákazníkem nových ruských protitankových řízených střel s laserovým naváděním 2A4172K Vichr-1 komplexu 9K121M Vichr-M. Do Egypta by mělo podle dostupných zpráv zamířit postupně až 1000 střel tohoto poměrně moderního typu vyvinutého konstrukční kanceláří KBP Tula v polovině osmdesátých let. Střely se ve své původní připravované podobě Vichr měly stát výzbrojí jednomístných bitevních vrtulníků Kamov Ka-50 a těžkých bitevních letounů Su-39. Formálně byly zavedeny do výzbroje v roce 1985, ale k jejich velkosériové výrobě nikdy nedošlo, stejně jako nedošlo ani k velkosériové výrobě jejich nosičů Ka-50 a Su-39.  

Výrobcem již modifikovaných střel Vichr-1 je v současnosti společnost Kalašnikov, která musela s náběhem jejich výroby vyřešit ještě řadu technických problémů. První sériové střely byly ruským ozbrojeným silám dodány v říjnu loňského roku.

Střela Vichr-1 má dosah kolem 10 km a probíjí pancíř o síle až 1000 mm za předsunutým reaktivním pancířem.

Egypt si se střelami Vichr-1 objednal pro vrtulníky Ka-52 i 1000 střel s poloautomatickým radiopovelovým naváděním (SACLOS) typu 9M120-1 Ataka patřících komplexu 9K113M Šturm-VM. Tyto střely existují i ve verzi s termobarickou hlavicí a mohou tak vhodně doplňovat zatím čistě protipancéřové Vichry-1. Střely Ataka mají dosah kolem 6 km a ve své protipancéřové verzi probíjí pancíř o síle až 950 mm za předsunutým reaktivním pancířem. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        PTŘS Vichr

                                                             (foto: Allocer / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Egypt si pořídí k vrtulníkům Ka-52 tisíc pritankových střel Vichr-1

Datum: 01.03.2016

Vložil: Jaro

Titulek: ATGM

no neviem, ale VIkhr ci Ataka nie su prave vykrik modernej techniky.. pouzivat SACLOS navadzanie pre vrtulnikovu ATGM je dost problematicke, kym laserove navadzanie je sice OK, no na druhej strane vyzaduje jasne pocasie a priamu viditelnost na ciel... na ich mieste sa pozeram po niecom s mmwave navadzanim, ci popripade s kombinovanym navazanim (mmwave+laser)

Datum: 25.02.2016

Vložil: David

Titulek: Egypt

Ony současné velkorysé egyptské nákupy moderní výzbroje mi připomínají švejkovský přístup - to se nám to kupuje, když to za nás jiní (Saúdská Arábie) platí. Je otázkou, zda teto přístup je dlouhodobě udržitelný a zda Egypt spíše nepoškodí

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Vyhledávání