internetový armádní magazín

Estonsko koupí jihokorejské houfnice K9 Thunder

05.02.2017 18:40

Estonsko koupí pro své ozbrojené síly dvanáct jihokorejských 155mm samohybných houfnic Hanwha Techwin K9 Thunder. Předběžná dohoda o nákupu má být podepsána již 6. února 2017 v Jižní Koreji.

Nové samohybné houfnice K9 Thunder by se podle estonských médií mohly stát výzbrojí dělostřeleckého praporu 1. pěší brigády estonské armády asi v roce 2021.

Jihokorejské K9 Thunder plánují koupit i ozbrojené síly Finska. Ty si tyto houfnice prakticky otestovaly v typických finských podmínkách během listopadu 2016, a to údajně s velmi dobrými výsledky. Estonsko pravděpodobně bude usilovat o možnost dohody s Finskem na společném logistickém zabezpečení houfnic a také možnosti společného výcviku obsluh.

Estonsko dříve usilovalo o nákup samohybných houfnic PZH 2000 od německého Bundeswehru, ale nepodařilo se mu dosáhnout dohody. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        K9 Thunder

                                                          (foto: Desagwan / CC-BY-SA)

 

Diskusní téma: Estonsko koupí jihokorejské houfnice K9 Thunder

Datum: 06.02.2017

Vložil: Rase

Titulek: místo Dan

Je trochu škoda, že AČR nejspíš zůstane u kolových houfnice, přeci jen těžké pásové hodufnice by mohly být zajimavou volbou i pro nás. Krom zmíněného Finska a Estonska, využívají podvozku z houfnice K2 i polská houfnice Krab (korejský podvozek, upravená britská věž a francouzská houfnice).
Docela mě překvapilo, že nevyšly ty PzH 2000, přeci jen s nimi původně počítali, ale jinde se je daří nakupovat, byť ojeté.

Datum: 06.02.2017

Vložil: David

Titulek: Re: místo Dan

V podmínkách ČR kolové SHD stačí, což ostatně ukázaly i zkušenosti s SHD DANA. Ale jak Finsko, tak Estonsko mají mnohem náročnější terén. Pro něj jsou pásové SHD pochopitelně vhodnější. Ale jinak souhlas, taky mne překvapilo, že PzH-2000 nebudou dodány, když už to vypadalo na hotovou věc. Přitom K9 budou určitě mnohem dražší

Datum: 06.02.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Re: místo Dan

Německo prodalo před nedávnem 36 PZH 2000 do Chorvatska a Litvy. Zbylo jim jich 101 v aktivní službě a 48 v záloze. Další se jim prodávat vzhledem k panice kolem Ruska moc nechce. K9 jsou navíc levnější a Estonsko plánuje vybudovat společný logistický a opravárenský řetězec s Finskem.

Datum: 07.02.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: místo Dan

Nějaké šly taky do Kataru. Jinak nové houfnice hledají i Dánové. Do tendru se přihlásily BAE Systems (Archer), Elbit Systems (Atmos), Hanwha Techwin (K9 Thunder), Huta Stalowa Wola (Kryl nebo Krab) a Nexter Systems (Caesar).
Pokud by i zde vyhrála K9 nebo Krab, byl by to nářez a ohromný úspěch pro Korejce, přeci jen se zdá, že dělají docela kvalitní zbraně za rozumnou cenu a hlavně nové, což se hodí kvůli nižším nákladům na údržbu.

Datum: 07.02.2017

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: místo Dan

K tomu kataru - zatímco do Chorvatska a Litvy šly PzH-2000 z přebytků německé armády, v případě Kataru šlo o děla z novovýroby. Cena tak byla někde úplně jinde

Datum: 07.02.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: místo Dan

Diky, já čekal že nové byly jen ty Leopardy a houfnice jen repasované

Vyhledávání