internetový armádní magazín

Filipíny pravděpodobně koupí švédské Gripeny

17.10.2018 11:25

Filipínské ministerstvo obrany se po provedených analýzách pravděpodobně přikloní k nákupu letounů JAS-39 Gripen švédské společnosti Saab. Gripen má podle filipínského hodnocení nízké provozní náklady a dostatečně vysoké výkonnostní charakteristiky.

Filipínské letectvo již dlouho zvažuje nákup nových víceúčelových bojových letounů, které by měly nahradit zastaralé stroje F-5A/B stojící již řadu let mimo službu. Filipínský prezident Rodrigo Duterte však odmítl americkou nabídku dodávek letounů F-16.

V současné době nemá filipínské letectvo ve službě žádná plnohodnotná bojová proudová letadla. V Korejské republice bylo sice získáno 12 cvičných strojů F-50 UBS, které mohou nosit zbraně, avšak ve srovnání s modely Gripen, F-16 a podobnými letadly mají nízké bojové schopnosti. Militarybox, CC BY-SA

                                    Saab JAS-39C Gripen / foto: Greatpatton / CC BY

 

Diskusní téma: Filipíny pravděpodobně koupí švédské Gripeny

Datum: 17.10.2018

Vložil: DDR0

Titulek: dobrá volba

sice nejsem fanda Gripenů ale nejde jim upřít zajímavý poměr cena/výkon a navíc jsou ze Švédska, tj nejméně problémový prodejce na rozdíl od Států či Ruska. MiG 35 by určitě byl zajímavou alternativou, nicméně určitě Duerte dál nemá zájem vyhrocovat vztahy a toto souostroví rozhodně nemá vliv jako třeba Indie která se rozhodla sankce a hrozby jimi ignorovat. Proto je SAAB s Gripeny ideální kandidát pro země co se nechtějí zatáhnout mezi rusko-americké spory.

Datum: 18.10.2018

Vložil: David

Titulek: Re: dobrá volba

A lze předpokládat, že obdobných řešení bude při nákupu vojenské techniky přibývat. Západní technologie, ale z neutrálních zemí, příp . zemí, které jsou spojenci USA. Dodávky zmíněných F/A-50 z Jižní Koreji jsou jedinečným příkladem.
Svým způsobem - dobrá příležitost i pro Českou republiku

Datum: 26.10.2018

Vložil: D

Titulek: Re: dobrá volba

MiG-35 bude alternatívou až keď ho RF zaradí do výzbroje ...

Datum: 17.10.2018

Vložil: peterko2011

Titulek: F-16

USA by mali zaviesť voči Filipínam sankcie...

Datum: 17.10.2018

Vložil: David

Titulek: Filipíny

Ještě nedávno se objevovaly trochu fantastické vize o tom, že by Filipíny koupily ruská nebo čínská letadla, zmiňován byl J-10 a Su-27. Nu, realita se ukázala trochu jiná. Každopádně pro Gripen je to další zajímavý zákazník

Datum: 17.10.2018

Vložil: swist

Titulek: F-16

Neviete niekto preco odmietli F-16-tky?

Datum: 17.10.2018

Vložil: David

Titulek: Re: F-16

Nové F-16 byly odmítnuty z finančních důvodů - a to je údajně USA nabízely za velmi výhodných podmínek. Svou roli hrálo i to, že prezident Duterte je poněkud kritický vůči USA, byla to tedy spíše nechuť kupovat americkou techniku jako takovou

Datum: 17.10.2018

Vložil: marconi

Titulek: Re: F-16

Politika USA vůči spřáteleným (vazalským) zemím?

Datum: 17.10.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Re: F-16

Nie. Voči Filipínam majú USA dlhodobo "ochranársky" postoj, napr. pred Čínskym obsadzovaním filipínskych ostrovov v Juhočínskom mori. Lenže k moci sa dostal silne populistický prezident, ktorý si popularitu buduje napr. na antiamerikanizme.
Takže ten sa teraz ľudovo povedané "pchá do zadnej časti tela" Číne a myslí si, že to bude fungovať. A ako vidíme v realite - nefunguje, Čína si ide svoje.

Datum: 17.10.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: F-16

To je tak, když někomu lezeš do řiti... U nás už to můžeme pozorovat 70 let...

Datum: 18.10.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: F-16

Onu Duterteho rétoriku berte trochu s rezervou, není to takové jako třeba v případě Huga Cháveze. Filipínské vedení -a to především to vojenské - si dobře uvědomuje, že ochranu ze strany USA potřebuje. A ta deklarovaná náklonnost vůči Rusku a především Číně se zatím nepřetavila v nic konkrétního, vše je při starém

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání