internetový armádní magazín

Finské výběrové řízení na bojové letouny - již velmi brzy

26.04.2018 10:20
Finské ministerstvo obrany již velmi brzy otevře nabídkové řízení ve věci dodávky nových víceúčelových bojových letounů pro finské letectvo s cílem nahradit 64 provozovaných amerických strojů Boeing F/A-18 Hornet.

K předložení nabídek bude přímo osloveno pět výrobců - Boeing (F/A-18E/F Super Hornet), Lockheed Martin (F-35A Lightning II), Saab (JAS-39E/F Gripen), Dassaul (Rafale) a BAE Systems (Typhoon). Předpokládá se, že vítěz soutěže bude oznámen na konci roku 2021. 

Podle finských plánů budou letouny Hornet, které jsou provozovány od roku 1992, odepsány do konce roku 2030. Nové letouny by měly být používány až do roku 2050.

Podle rozhodnutí finského parlamentu bude na nákup nových bojových letadel přiděleno 7 až 10 miliard EUR, což je nejdražší akvizice vojenské techniky v celé historii Finska. Kupní cena je však asi pouze jednou třetinou celkových nákladů na letouny po dobu jejich životnosti.

Zástupci ozbrojených sil Finska pozorně sledují vývoj programu Gripen-E (JAS-39E/F) ve Švédsku, které je považováno za blízkého spojence Finska. V současné době však Saab prodává švédskému a brazilskému letectvu méně než těchto 100 letadel. Americká letadla se prodávají ve větším množství a budou používána po dlouhou dobu. Americké vojenské námořnictvo (U.S. Navy) hodlá používat letouny Super Hornet minimálně do roku 2040. Nový Lockheed Martin F-35 se zase prodává do mnoha zemí, včetně sousedního Norska.

Potenciálně by finské ozbrojené síly mohly také zvážit nákup nového evropského letadla, které začíná být vyvíjenono silami Francie a Německa, a které by mohlo být k dispozici někdy po roce 2035. K překlenutí doby by mohly být získány stroje Typhoon. Militarybox, CC BY-SA

                                                       F/A-18C Hornet finského letectva

                                                   (foto: Gerard van der Schaaf / CC BY)

 

 

Diskusní téma: Finské výběrové řízení na bojové letouny - již velmi brzy

Datum: 28.04.2018

Vložil: richard

Titulek: re

Jestli chtějí něco , co se vyrovná Su-57 , zvolí si F-35 .

Datum: 02.05.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: re

Nemusíme hledět až tolik do budoucnosti na Su-57. Úplně stačí současnost s Su-30 a rázem ta soupiska kandidátů opravdu hodně prořídne.

Datum: 27.04.2018

Vložil: Cami

Titulek: Finské výběrko

Překvapilo mě rozpětí toho zadání - od lehkého Gripenu, přes těžký námořní Hornet, až po hi-tech Lightning, s okřídlením od delty po lichoběžník, jedno i dvoumotorové. Jakoby bylo téměř jedno, na čem budou létat. Z podhledu na šíři rozpětí poptávky mi přijde poněkud nelogické, proč v poptávce chybí F-16V, coby bojem nejosvědčenější multirole, navíc s avionikou, kterou válcuje všechny ostatní kandidáty 4. generace, za podstatně příznivější náklady za letovou hodinu oproti dvoumotorovým kandidátům. Na druhou stranu i tohle řešení není ideální.
Spoléhat na jakýsi zcela nezávazný a koncepčně neujasněný příslib společného evropského éra 6. generace mi připadá vůbec nejhorší volba. Domnívám se, že na vývoj a hlavně výrobu takového éra není v EU dostatek lidské odborné kapacity. Navíc, jaká asi bude jednotková cena takového evropského éra, jehož předvýrobní náklady jistě přesáhnou 50 mld. euro a reálný odbyt nepřesáhne několik málo stovek kusů?
A kdyby je třeba prodávali za 1 euro, která země si bude moc dovolit provoz takového éra 6. generace, jestliže třeba pro Rakousku jsou náklady na Typhoony problémem?

Datum: 27.04.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Finské výběrko

Tak ono to Rakúsko zase oproti veľkosti ich armády tých peňazí na ňu moc nedáva. Práve v letectve sa to nakoniec prejavilo.

Datum: 27.04.2018

Vložil: David

Titulek: Finsko

Já osobně bych jako nejlepší řešení viděl právě ono vyvíjené nové evropské letadlo. Já vím, než takové letadlo přijde, tak to ještě potrvá. Ale přesto mi to připadá jako nejrozumnější. Lepší než Super Hornet, který se sice zdá být logickou náhradou
F-18, ale zas tolik oproti nim nenabízí, lepší než silně diskutabilní F-35 a než Gripen s malou únosností. A ta doba se dá nějak překlenout. Ostatně - i Hornety mohou sloužit ještě poměrně dlouho, jejich službu může prodloužit vhodná modernizace atd

Datum: 26.04.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Finsko

Můj osobní tip - F/A-18E/F Super Hornet. Snad se dožiju oznámení výsledku.


... na přání upraveno redakcí.

Datum: 27.04.2018

Vložil: cecil

Titulek: Re: Finsko

Já to vidím na Gripen, pokud však v Saabu zaberou šponu a začnou ve velkém nabízet E/F místo C/D. Podle některých zpráv se zdá, že Slovensku je nabízena verze E/F, aby byla nějaká šance porazit Američany s F-16V.

Datum: 27.04.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: Finsko

Saab sa s ponukou na GRipen E nejak neponáhľal. Vytiahol ju až vtedy keď sa mu na ne vykašlalo Slovensko, Bulharsko aj Chorvátsko. Teraz má šancu predať asi už len u nás. Bulhari myslím nové nadzvuky vzdali a idú cestou udržiavania MiG-u.

Vyhledávání