internetový armádní magazín

Finsko koupí další granátomety NLAW

02.11.2017 15:20

Finské ozbrojené síly koupí od švédské společnosti Saab další granátomety nové generace NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon). První smlouva na dodávku granátometů NLAW byla Finskem podepsána již v roce 2007. V červnu 2015 byla podepsána druhá smlouva, která kromě dodávek samotných granátometů řešila i dodávky speciálních výcvikových zařízení. Současná objednávka je realizací opce z druhé smlouvy.

NLAW (RB-57) je lehký granátomet krátkého dosahu určený především k zničení tanků a jiných obrněných vozidel, včetně těch, které jsou vybaveny dynamickou ochranou. Granátomet s municí s charakteristikou "vystřel a zapomeň" je přenášen a obsluhován jednou osobou. Rozsah ničení stacionárních cílů je od 20 do 800 m, pohybujících se cílů do 600 m. Hmotnost granátometu s granátem je asi 12,5 kg, samotný granát má hmotnosti 6,5 kg a je vybaven tandemovou bojovou hlavicí o celkové hmotnosti 1,8 kg. Hlavice probíjí pancíř o síle až 500 mm. NLAW může na cíle útočit buď přímo čelně, nebo z převýšení na jejich horní partie.

Granátomety NLAW jsou ve výzbroji armád Švédska, Velké Británie, Švýcarska, Indonésie, Lucemburska a Finska. Militarybox 

                                                                          NLAW

                                                              (foto: MoD UK / OGL)

 

Diskusní téma: Finsko koupí další granátomety NLAW

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání