internetový armádní magazín

Druhá fregata Fremm francouzského námořnictva

14.06.2016 09:45

Francouzské námořnictvo 9. června 2016 oficiálně zařadilo do své bojové sestavy druhou fregatu třídy Fremm. Fregata nese jméno Provence a slouží od června loňského roku (zahájení stavby - prosinec 2010, spuštění na vodu 18.září 2013).

Fregaty třídy Fremm jsou určeny pro plnění velmi rozmanitých úkolů, včetně boje s hladinovými plavidly, ponorkami nebo vzdušnými cíly. Mohou útočit i proti pozemním cílům.

Francouzské námořnictvo by rádo postupně získalo deset fregat Fremm. Loděnice DCNS mají zatím od francouzského námořnictva objednávky na osm lodí, přičemž pět jich bylo objednáno v listopadu roku 2005 a další tři v září roku 2009. Šest plavidel s posílenými protiponorkovými schopnostmi má být dodáno do roku 2019, dvě plavidla zaměřená spíše k plnění úkolů protivzdušné obrany pak do roku 2022.

Zatím dvě plavidla třídy Fremm stavěná ve Francii byla prodána zahraničním zákazníkům. První z nich pojmenované Mohammed VI bylo v lednu 2014 předáno námořnictvu Maroka, druhé nesoucí jméno Tahia Misr zamířilo v červnu 2015 k námořnictvu Egypta. Egyptská loď byla však původně stavěna pro francouzské námořnictvo pod jménem Normandy a měla se stát druhou francouzskou fregatou třídy Fremm. Militarybox, CC BY-SA

                                    první francouzská fregata třídy Fremm - Aquitaine

                                                     (foto: Matubu / CC BY-SA)

 

 

Vyhledávání

 

 

 

army shop E-ARMY Liberec
aerosim.cz-banner-250x250-foto.png