internetový armádní magazín

Francouzský Nexter nabízí Polsku lehké tažené houfnice

07.09.2016 08:50

Francouzská společnost Nexter se rozhodla nabídnout polské armádě svoji lehkou taženou houfnici LG1 Mk.III ráže 105 mm. Houfnice má modulární konstrukci a celkovou hmotnost asi jen 1630 kg, což umožňuje její tažení i lehčími terénními automobily jako jsou např. HMMWV nebo Land Rover. Malá hmotnost umožňuje také přenášení houfnice vrtulníky těžší nebo střední kategorie (UH-1, Puma, Black Hawk, NH90, Caracal) a znamená vysokou taktickou i operační mobilitu.

Houfnici je možné táhnout po silnici rychlostí až 120 km/h a v terénu rychlostí 40 km/h, nebo i větší v závislosti na možnostech tažného vozidla.

Zbraň je za normální situace obsluhována pěti vojáky. Ti jsou schopni ji připravit ke střelbě do půl minuty a vést palbu krátkodobě rychlostí až 12 ran za minutu. Lafeta umožňuje měnit náměr zbraně v rozsahu od -3o do +70o a odměr v rozsahu +/- 18o.
Maximální dostřel houfnice LG1 Mk.III je asi 17 km (při použití munice Nexter).

Houfnice LG1 Mk.III vyrábí francouzská firma Nexter ve spolupráci s polskou společností Huta Stalowa Wola. V případě polského přijetí nabídky houfnic je francouzská firma připravena spolupráci dále prohloubit. Militarybox, CC BY-SA

                                                                              XXXXX

                                                                  houfnice LG1 Mk.III

                                                       (foto webu Russiandefence / FU)

 

Diskusní téma: Francouzský Nexter nabízí Polsku lehké tažené houfnice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání