internetový armádní magazín

Hurkus-C - lehký turecký bitevník je připraven

08.01.2019 10:30

Turecké vojenské letectvo může již velmi brzy obdržet nový lehký bitevní letoun. Turecká společnost TAI oznámila, že její turbovrtulový stroj Hurkus-C úspěšně dokončil letové i střelecké zkoušky. 

Turecké vojenské letectvo plánuje zatím zakoupit 12 lehkých bitevních letounů s možností rozšíření jejich počtu na 24 jednotek. Později mohou následovat další objednávky.

                                           TAI Hurkus-C / foto: Anna Zvereva / CC BY-SA 2.0

 

Letoun TAI Hurkus-C je schopen nést až 1,5 tuny užitečného zatížení, a to ve formě řízených a neřízených bomb a raket, nebo ve formě průzkumného modulu.  Předpokládá se, že turecké vojenské letectvo bude stroje použítat především pro leteckou podporu pozemních pěchotních a obrněných jednotek.

Hurkus-C je první bojové letadlo rodiny Hurkus. Dříve vytvořené modifikace Hurkus-A a Hurkus-B jsou určeny pro počáteční, respektive pokročilý výcvik pilotů. Plánováno je vytvoření verze Hurkus-CG - bojového letadla pro pobřežní stráž. 

Letouny rodiny Hurkus jsou vybaveny turbovrtulovým motorem Pratt & Whitney Canada PT6A-68T s výkonem 1193 kW, jsou schopny dosáhnout rychlosti až 574 km/h a výšky přes 10 km. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Hurkus-C - lehký turecký bitevník je připraven

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání