internetový armádní magazín

Indické vrtulníky a rakety pro Vietnam

06.08.2018 17:40

Indie a Vietnam dokončily rozsáhlá jednání o vojenské spolupráci, včetně možného prodeje indických raketových systémů a indických vrtulníků do Vietnamu. Závěrečná jednání probíhala během oficiální návštěvy zástupců vietnamského ministerstva obrany v Indii.

Vietnam projevil zájem o indické protiletadlové řízené střely Akash a lehké víceúčelové vrtulníky HAL Dhruv. Jednalo se též o prodeji protilodních / protizemních řízených střel BrahMos vyráběných v Indii indicko-ruskou společností stejného jména.

                                                              vrtulník HAL Dhruv

                                                   (foto: Neuwieser / CC BY-SA 2.0)

 

Indie v rámci spolupráce již určitou dobu připravuje vietnamské piloty letounů řady Su-30 a částečně také posádky ponorek třídy Kilo. Vietnam v poslední době projevuje zájem o indickou vojenskou elektroniku společnosti Bharat Electronics Limited. Tato společnost vyrábí radary, vojenské komunikační systémy a systémy radio-elektronického boje především pro trhy Jihovýchodní Asie.

Spolupráce Indie a Vietnamu je k nelibosti Číny. Ta již oznámila, že prodej indických raket do Vietnamu neponechá bez reakce. Militarybox, CC BY-SA

                                                   protiletadlová řízená střela Akash

                                                 (foto: Frontier India / CC BY-SA 2.5)

 

Diskusní téma: Indické vrtulníky a rakety pro Vietnam

Datum: 07.08.2018

Vložil: David

Titulek: Vietnam+Indie

Indie a Vietnam versus Čína. Zajímavý konflikt velmocí...Ale když se na to podívám z čistě technického hlediska, pak vrtulníky Dhruv patří mezi to málo, co se indickému zbrojnímu průmyslu povedlo. I systém Akash je konečně na úrovni, po x-letém vývoji. Takže to hodnotím jako docela dobrý, pragmatický krok

Datum: 08.08.2018

Vložil: Superme

Titulek: Re: Vietnam+Indie

Nejenom Indie a Vietnam, ale i další státy spolu více a více spolupracují kvůli agresivnímu čínskému chování. Američané toho samozřejmě chytře využívají a Čína se dostává do "obklíčení" - už se jen těším na moment, až soudruzi začnou hulákat, že je zase někdo obkličuje a oni přitom jen chrání své zájmy a chtějí mír :)

Datum: 06.08.2018

Vložil: Pepe

Titulek: indické systémy

Vietnam asi potřebuje nakupovat i levné systémy, takové, jaké běžně produje Čína, která mu je nepřátelská. Akash a Dhruv nejsou věci nahánějící hrůzu, protože jsou znatelně horší než jejich ruské a západoevropské vzory, ale BrahMos je asi značný problém.

Datum: 07.08.2018

Vložil: cvalík

Titulek: Re: indické systémy

Vietnam by ty Brahmosy asi opravdu potřeboval, vzhledem k tomu jaké si Čína dělá nároky na vietnamské pobřežní vody. Doufám, že je koupí.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání