internetový armádní magazín

Indie má problémy s letouny MiG-29K - chce je vyměnit za jiný typ

18.12.2018 11:15

Ruská společnost MiG přiznala svoji vinu na indickém odmítnutí ruských palubních víceúčelových bojových letounů MiG-29K. Indický tisk hodnotí MiG-29K jako stroj plný problémů. Indičtí specialisté si stěžují na nižší kvalitu draku letadla, problémy s řídícím systémem i programem pro simulátory. Velké problémy mají i motory - od února 2010 do dnes bylo údajně vyřazeno čtyřicet motorů pro výrobní vady.

Podle indických pilotů je přistání s MiG-29K na palubě letadlové lodi podobné "tvrdému přistání". U letadel se tak brzy začínají projevovat strukturální vady a musí se podrobovat častým opravám.

                              MiG-29K / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Podle ruských vyjádření je situace kolem MiG-29K opravdu velmi nepříjemným příběhem, kvůli němuž nebyla společnost MiG vyzvána, aby se zúčastnila nového výběrového řízení na letadla pro indické letadlové lodě. Tendru se tak asi zúčastní Američané s F/A-18E/F, Francouzi s Rafale a Švédové s JAS-39. 

V listopadu se Indie rozhodla upustit od budoucího používání typu MiG-29K, za který bude vybrána náhrada. Indie obdržela z Ruska velmi výhodně celkem 45 strojů MiG-29K. Dodávky nezahrnovaly údržbu letadel, která se musela platit zvlášť.

Podle zpráv z ruského tisku, v dubnu letošního roku oznámil ředitel společnosti MiG Ilja Tarasenko, že ruské orgány schválily přenos technologií letounu MiG-35 generace 4++ do Indie. To je základ pro možnost účastnit se s tímto letounem nových výběrových řízení indického vojenského letetva. Otázka přípravy palubní modifikace tohoto letounu a nabídky indickému námořnictvu pravděpodobně ještě nebyla rozřešena. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Indie má problémy s letouny MiG-29K - chce je vyměnit za jiný typ

Datum: 22.01.2019

Vložil: George

Titulek: Hh

Cesi a slovaci drzte hubu a krok. Indie si to muze dovolit a vy nam budete jen zavidet. Vase armady jsou pro smich.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: jenom jsem nepochopil tu první větu...

tím se myslí to nepozvání do tendru?

Stále si jinak ale myslím, že indové podcenili servis, už jenom to, že letadla byla zakoupena bez servisu, dnes když se pořizují nová letadla, tak je to se vším všudy. Indové chtěli ušetřit a moc se jim to nevyplatilo. Přitom dříve jsem na MIg-29K slyšel jenom samá positiva.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

Já tedy nevím, ale pokud Mig přiznal vinu, tak ten problém asi není jen na straně Indie

Datum: 18.12.2018

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

A čo preboha mal Mig akože iné urobiť než priznať vinu, odporovať ?? Veď sa predsa chcú u nich zúčastniť výberového konania s Mig-35 !!

Indi sú "machri" v šetrení tam kde to nie je vhodné, konkr. v zanedbávaní predpísaných údržieb a opráv. Myslím že práve tu treba v 1.rade hľadať príčiny ich problémov...

Datum: 19.12.2018

Vložil: dusan

Titulek: Re: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

To je nezmysel. To by potom platilo pre všetko čo majú Indovia ... v rátane MiG-ov 29 letectva ...

Datum: 20.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

ano máš recht je nesmysl kupovat letadla bez zajištění servisu! A vzhledem ktomu že indové nikdy předtím námořní verze stíhaček neměli.....tak je uplně jasné, že s tím měli problém

Datum: 19.12.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

A nebo mají trochu pravdu a Mig 29K se prostě moc nepovedl. Ostatně by se nebylo co divit, Rusové obecně nemají s palubními letadly moc zkušeností (vlastně jen jednu) a Mig, který má obecně v konkurenci se Suchojem vůbec problém přežít, vůbec žádnou.

Datum: 20.12.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

nežvaň rusové měli námořní stíhačky už v 70. letech

Datum: 21.12.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: jenom jsem nepochopil tu první větu...

A které pak? Oni v 70. letech ani neměli opravdové letadlové lodě. A jestli myslíš Jak 38, tak to nebyla stíhačka, to za prvé a za druhé se moc nepovedl.

Takže krom Su 33, což také není žádný zázrak, mají už jen Mig 29K. Prostě s tím nemají zkušenosti, palubní letadla jsou trochu něco jiného než jejich pozemní ekvivalenty a dnes to na špičkové úrovni zvládají jen Američané a částečně Francouzi. Mig s tím nemá zkušenosti a ani je nemá kde načerpat.

Tedy jestli tu někdo žvaní, tak spíš ty. Ale to se celkem dalo čekat, rusofilie je diagnóza.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Indie má problémy s letouny MiG-29K - chce je vyměnit za jiný typ ...

Vymeniť ešte neolietané miliardové lietadlá za iné nové miliardové lietadlá - to nie je ako vymeniť auto za auto. Toto si môžu dovoliť štáty typu Saudská Arábia apod. ale India ???

Datum: 19.12.2018

Vložil: Jan

Titulek: Re: .

Ale může,. Dokud budeme posílat love na pastelky pro indický děti

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání