internetový armádní magazín

Indie převezme vyřazené francouzské Jaguary

20.10.2018 15:55

Podle indického tisku vyšle indické vojenské letectvo do Francie počátkem prosince letošního roku speciální technickou gelegaci, která na "leteckém hřibitově" v Châteaudunu vybere vyřazená letadla typu Jaguar, jako zdroj náhradních dílů pro indickou "jaguáří" flotilu strojů. 

Indie již před nějakou dobou uzavřela smlouvu s Francií o převzetí francouzským letectvem vyřazených letounů Jaguar. Podle této smlouvy mají být stroje převzaty zdarma, veškeré náklady spojené s převzetím a přepravou do Indie však bude hradit indická strana.

Podle indického vojenského letectva se mají francouzské Jaguary stát zdrojem minimálně tří tisích položek náhradních dílů. Podobnou smlouvu o převzetí vyřazených letadel se Indie snaží uzavřít i s Velkou Británií a Ománem.

Indické vojenské letectvo je v současné době již jediné na světě, které nadále provozuje aglo-francouzské letouny Jaguar. V Británii a Francii jsou tato letadla mimo službu již od roku 2005.

                              indické letouny Jaguar / foto: Antônio Milena / CC BY-SA 3.0

 

Nadzvukové stíhací bombardéry Jaguar vstoupily do služby u britských a francouzských leteckých sil v roce 1973. Indie začala provozovat Jaguary v roce 1978. Dnes je v indickém vojenském letectvu v provozu asi 118 letadel tohoto typu a neustále na nich probíhá modernizace. Plány počítají s udržením minimálně osmdesáti strojů až do roku 2034. Modernizace Jaguarů se nyní nachází asi šest let za plánem.

Upgrady letadel Jaguar jsou poměrně velkorysé a počítají s vybavením palubním radiolokátorem AESA izraelské firmy Elta a novými americkými motory Honeywell F-125 (modernizační program DARIN-III), jejich dodávky se však zatím nepodařilo dojednat.

Indické stroje Jaguar jsou nositeli taktických jaderných zbraní a dvě eskadry se specializují na útoky na námořní cíle. Jejich hlavní výzbrojí jsou protilodní řízené střely Sea Eagle a Harpoon. Militarybox, CC BY-SA

 

 

 

Dřívější zpráva 27.7.2017 : Francie hodlá darovat Indii letouny Jaguar

ncie hodlá darovat Indii letouny Jaguar

Více zde: https://www.militarybox.cz/news/francie-hodla-darovat-indii-letouny-jaguar/

 

Diskusní téma: Indie převezme vyřazené francouzské Jaguary

Datum: 06.12.2018

Vložil: george002

Titulek: odpověd

Ahojte čecháčci,

jsem Rom a rád bych za naší zemi Indii řekl jedno: indická armáda vždy vybírá zbraně, keteré jsou osvědčené a to at moderní tak i ty staré kusy. Zatímco vy češí nemáte nic jen holý zadky a vaše armádá je jen na okrasu hahahah tak nedržkujte a jděte si po svejch.

Datum: 23.10.2018

Vložil: Omny

Titulek: víš proč?

protože když vidím, jaké pořizují šroty tak si myslím, že sami reálně zvážili, že nemají na to aby provozovali hitech jako PakFa...dyt mají problém servisovat Mig29....ale rozumím tomu, že jsou zvyklí na používání starého ale osvědčeného.

Datum: 23.10.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: víš proč?

Omny
... protože když vidím, jaké pořizují šroty ...

Oni šroty nepoźizuji, oni tým šrotom iba predlžujú životnosť prípadne ich modernizujú. Ale nové šroty určite nepožizuji.

Datum: 24.10.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: víš proč?

dobře modernizují staré šroty, což je také nesmysl.

Datum: 20.10.2018

Vložil: Polemik

Titulek: komedianti

"Plány počítají s udržením minimálně osmdesáti strojů až do roku 2034."

= ale hlavne že Indi ľahkovážne odstúpili z projektu PAK-FA :-) Komedianti !! :-)

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání