internetový armádní magazín

Indonésie možná vzdá nákup ruských Su-35S

08.11.2018 22:20

Indonéský nákup ruských víceúčelových bojových letounů Suchoj Su-35S může být ohrožen kvůli možným americkým sankcím. Indonésie, která se nemůže chovat podobně jako např. Indie, je nepřímo nucena k nákupu amerických F-16V Viper, které představovaly druhou možnou volbu vedoucí k modernizaci jejího vojenského letectva.

Indonesie podepsala smlouvu o koupi jedenácti letounů Su-35S v únoru letošního roku, to je jen krátce poté, co Spojené státy schválily zákon CAATSA, na základě kterého jsou ukládány sankce za nákup ruských zbraní, a to pro údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a připojení Krymu k Ruské federaci.

Ačkoli Indonesie podepsala smlouvu, nebude mít asi jinou možnost než transakci s Ruskem ukončit, aby se vyhnula sankcím USA. Indonésie již žila pod sankcemi USA od devadesátých let do roku 2005 v důsledku údajného porušování lidských práv indonéskou armádou ve Východním Timoru. Sankce měly všeobecně nepříznivý dopad a dotkly se i stavu indonéských leteckých sil, kteří nemohly nakoupit náhradní díly pro svá americká stíhací letadla F-16 a transportní C-130 Hercules.

Indonésie dlouhodobě usiluje o smíšenou výzbroj svých ozbrojených sil, aby omezila vliv různých zahraničních tlaků na svoji politiku a ekonomiku, v kontextu s hrozbou sankcí, jejichž opodstatnění se opírá o výmysly to však vypadá minimálně jako nerealizovatelný sen. Militarybox, CC BY-SA

                             Su-35S ruského letectva / foto: Dmitry Terekhov / CC BY-SA 2.0

 

Diskusní téma: Indonésie možná vzdá nákup ruských Su-35S

Datum: 11.11.2018

Vložil: Jiva

Titulek: SU-35 vs F-16

Jinak ke srovnání SU-35 a F-16. V obou případech jde o překonané konstrukce. Původní letouny F-16A/B a SU27 vznikly jako stíhací stroje. Postupem času zastaraly a byly upraveny pro využití v roli bitevních bombardérů, tak vzniky letouny F-16V a SU-35. U těch více než na vlastním letounu záleží na nesené munici (přesnosti, doletu a schopnosti proniknout obranou nepřítele). Ta nejlepší munice je extrémně drahá a Indonésie si ji nebude moci ve větším množství dovolit. Bez ní však nelze pomýšlet na to, že by se mohla postavit silnému nepříteli disponujícímu moderní armádou. Osobně bych porovnával spíše střely, které s letouny získá, než jejich nosiče. U těch jde nanejvýše jen o cenu a provozní náklady.

Datum: 13.11.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: SU-35 vs F-16

Zcela mimo
Su-35 je jednomístný stíhač pro vybojování vzdušné nadvlády (byť se sekundární možností protizemních úderů).
F-16V je komplexní modernizace F-16C Block 52 opět se zaměřením na vzdušný boj = útočný letoun se zvýšenými možnostmi ve vzdušném boji.

Oba stroje jsou schopny používat tu nejmodernější a nejvýkonnější řízenou munici, která je v současnosti na trhu.
Představa, že "munice řeší vše" a na letounu nezáleží je zcela chybná.

Datum: 11.11.2018

Vložil: Jiva

Titulek: Sankcemi k světlé budoucnosti

Mě třeba fascinuje uvalení sankcí na Libyi tento měsíc ze strany OSN, za nedodržování lidských práv. Na tu samou Libyi, která s pomocí západních států s velkou slávou svrhla diktaturu Muammara Kaddáfího a od té doby se utápí v občanské válce. Z té jim nyní pomůžeme bojkotem jejich hospodářství a zákazem vývozu ropy. Určitě to povede k růstu blahobytu jejích občanů a nepovede to k další masivní migraci.

Datum: 09.11.2018

Vložil: Cami

Titulek: Sankce

Asi je zbytečné od prorusky orientovaného webu očekávat alespoň náznak objektivity. Věta v posledním odstavci příspěvku: "...v kontextu s hrozbou sankcí, jejichž opodstatnění se opírá o výmysly to však vypadá minimálně jako nerealizovatelný sen" prokazatelně usvědčuje autora ze sympatií k Rusku a jeho souhlasným postojem k ruským anexím území jiných států, jako např. Gruzie či Ukrajina a dalších, které budou následovat. Podle autora je anexe cizí země výmysl.

Datum: 09.11.2018

Vložil: Vantom

Titulek: Re: Sankce

Já si též myslím, že ovlivňování prezidentských voleb Ruskem je hovadina, a je to zneuživáno USA, ke zvyšování všeobecné hysterie. A necítím se býti proruským. Milý Cami přemýšlej chvíli o tom co píšeš..

Všeobecně panuje v naší společnosti obecný názor že USA mohou vše a je to správné, je to přece spojenec. Přitom se chová prakticky shodně jako SSSR, pouze metody tlaku použivá jiné (ekonomické, skryté přitom podobně likvidační). Saudská arábie je krásným příkladem praseckého postoje USA v zahraniční politice.

Člověk by brečel, když vidí co jsou lidé schopni nevidět...

Datum: 09.11.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Sankce

Sankce nejsou jenom o anexi Krymu. Některé se týkají údajného ovlivňovaní voleb v USA, což je jako Yeti, všichni o něm mluví ale nikdo jeho existenci ještě nedokázal.
Další sankce se týkají ruského angažmá v Sýrii, odkud ti zlí Rusové vyhnali ISIS, to je přece skandál. Atd...
Ale je hezké vidět, že dnes ještě někdo věří na oficiální kecy, že sankce mají trestat a ne pomáhat americkému vývozu. To je na cenu Nory Fridrichové. :)

Datum: 09.11.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Sankce

Zlý autor, zlý, zlý, zlý! Do kúta!

Datum: 09.11.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Re: Re: Sankce

.... jo, a podlahu posypat trdou americkou geneticky modifikovanou kukuřicí, ať ví zač je toho loket.

Datum: 12.11.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Sankce

Autora článku nič neusvedčuje zo sympatii k Rusku. Za to Vy ste sa predstavil ako povrchný človek, alebo ako človek hlboko zaujatý proti Rusku.
Skupina amerických oligarchov okolo Clintonovcov sa jednoducho nedokázala zmieriť s víťaztvom Trumpa a tak z prehry obviňujú Rusko lebo pred volbami mu prejavovalo náklonnosť, tak ako celé politické spektrum EÚ a v podstate aj takmer celý svet. Ono to je ľahko overitelný fakt. Ale iba Rusko ovplyvnilo americké volby.
Čo sa týka Su-35S, tak je rozhodne lepší než F-16V, ktoré kupuje aj Slovensko ale iba z politických dôvodov.

Datum: 08.11.2018

Vložil: Jano

Titulek: za čiarou...

Rusko by malo žalovať USA za uplatňovanie nekalých obchodných praktík vo forme vyhrážania sa sankciami inúm krajinám v snahe získať neoprávnenú výhodu v medzinárodnom obchode. Už treba dať tým besným USákom poriadne štipľavú facku po pisku, lebo toto čo si dovoľujú je už ďaleko za čiarou.

Datum: 08.11.2018

Vložil: Aviatik

Titulek: Re: za čiarou...

A čeho by tím Rusko dosáhlo? Ničeho, stejně jako se Ukrajina jen stěží domůže mezinárodní soudní cestou kompenzace za obsazení Krymu nebo Srbsko za odtržení Kosova. Sankce a podobné obstrukce jsou prostě tradiční a neměnná (vel)mocenská hra ve stylu "Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku!"

Datum: 08.11.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: za čiarou...

Ale Američani nijak Indonésii nebráni si ty letadla koupit. Jen se bude muset Indonésie smířit s tím, že pak nebude moci obchodovat s americkými firmami a ony s ní. Problém Rusů je, že oni nic, než ty letadla, nabídnout nemusí a nikdo se kvůli nim do jeskyně nezahrabe.

Datum: 09.11.2018

Vložil: STRIX

Titulek: Re: za čiarou...

F-16V je mnohem lepší volba, jednoznačně.

Datum: 09.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: za čiarou...

Odkdy je horší letadlo lepší volba?

Datum: 09.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: Re: Re: za čiarou...

:))))))

Záznamy: 1 - 15 ze 15

Vyhledávání