internetový armádní magazín

Izrael vyjednává o dodávkách nových strojů F-15IA a dalších letadel a vrtulníků firmy Boeing

28.07.2018 17:45

Podle izraelského tisku vyjednává Izrael s americkou firmou Boeing o významných dodávkách letecké techniky. Mělo by údajně jít o největší a nejkomplexnější zakázku letecké techniky v izraelské historii, která má zahrnovat těžké stíhací letouny F-15IA, tankovací letouny KC-46A, konvertoplány V-22 Osprey a transportní vrtulníky CH-47F Chinook. Dodávka veškeré techniky má být provedena do deseti let ode dne uzavření smlouvy. Je zajímavé, že i při proklamované velikosti zakázky má být celá financována z fondů americké vojenské pomoci Izraeli (ta v současnosti činí kolem 3,8 miliardy dolarů ročně). 

Přesné počty strojů uvedených typů, které budou obsaženy v dodávkách izraelský tisk zatím neuvádí, ale předpokládá se, že půjde minimálně o 25 letadel F-15IA a stejný počet vrtulníků CH-47F.

                                                    F-15I Ra'am izraelského letectva

                                                          (foto: Itayba / CC BY-SA)

 

Víceúčelové bojové letouny F-15IA (Israel Advanced), by mohly být velmi podobné saúdským strojům F-15SA a katarským F-15QA. Izrael obdržel poslední F-15 v letech 1998 až 2000 a šlo konkrétně o 25 dvoumístných víceúčelových F-15I v Izraeli nazývaných Ra'am. Izrael několikrát projevil zájem o další stroje tohoto typu, naposled to bylo počátkem letošního roku, ale k realizaci nákupu nedošlo. 

Spolu s letouny F-15IA generace 4++ od Boeingu bude Izrael pravděpodobně objednávat i dalších 25 strojů typu F-35I od společnosti Lockheed Martin. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Izrael vyjednává o dodávkách nových strojů F-15IA a dalších letadel a vrtulníků firmy Boeing

Datum: 30.07.2018

Vložil: Sm

Titulek: F35

Bohuzel to neznamena nic Jirko. F-35 je vyspely letoun ale Israel provadi dalekosáhlé útoky, proto potrebuje F-15

Datum: 30.07.2018

Vložil: Cateye

Titulek: To jsou paradoxy

Je legrační, že Izrael dostal tuto štědrou nabidku od Obamy a samozřejmě placenou USA, za tolerování mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Dnes je tato dohoda v troskách, ale kompenzace zůstala a Izrael získá mnohem silnější prostředky k útoku na Írán.

Datum: 30.07.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: F-15IA

Izraelský nákup F-15IA je důkazem toho, že F-35 nejsou všemocné a zcela univerzálně použitelné stroje.

Datum: 31.07.2018

Vložil: ...

Titulek: Re: F-15IA

To není tak úplně pravda... Musí také nahrazovat olétané stroje F-15 hlavně verzí A a B, které mají snad už i ke 30 letům služby...

Datum: 05.08.2018

Vložil: FlipF

Titulek: Re: F-15IA

"že F-35 nejsou všemocné a zcela univerzálně použitelné stroje"
To samozřejmě nikdy nikdo netvrdil. F-35 je vhodný pro ty, kteří nemaj prachy na živení univerzálu a dvoumotoráku. Málokdo si dnes může dovolit živit dvoumotorák a stejně tak málokdo si může dovolit živit řadu jednoúčelových mašin, a tak se holt musí spokojit s jednomotorákem univerzálním. V tom případě se pak musí vybrat to nejlepší, co trh nabízí. Má to vcelku lehké, protože západní konkurence je chabá. Holt doby, kdy se na provoz nehledělo, během Studené války, jsou pryč a peněz není dost. Ostatně západních dvoumotoráků je málo - Rafale byl vyroben v malém počtu a to ještě díky faktu, že většinu koupila Francie, Typhoon - nesponil očekávání, protože byl drahý a stejně tak drahý je provoz.

Vyhledávání