internetový armádní magazín

Izraelské F-16 pro Chorvatsko - ještě ne

28.01.2018 16:45

Některá izraelská média v minulých dnech přišla s oznámením, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho chorvatský protějšek Andrej Plenković odsouhlasili chorvatský nákum použitých stíhaček F-16 od izraelského letectva za 500 milionů dolarů.

Podle chorvatského vyjádření jde o nesprávnou interpretaci schůzky mezi oběma premiéry, kteří se v rozhovoru sice dotkli problematiky výběrového řízení na stíhačky pro chorvatské letectvo, ale nic konkrétního v této věci nedohodli a vyhlášená soutěž stále pokračuje. Chorvatský premiér Plenkovič byl kvůli falešné izraelské zprávě viditelně rozzlobený.

Chorvatské ministerstvo obrany má na nejbližžší období údajně naplánovánu řadu aktivit ve věci výběru vhodných letadel a izraelské prohlášení se mu jeví jako velmi nevhodné, protože na konečné rozhodnutí se stále ještě čeká. Pro chorvatské letectvo je výběr letadel řešením na příštích třicet let, a proto mu chce věnovat velkou péči.

Izrael nabízí Chorvatsku vyřazené letouny F-16A/B modernizované některými nejmodernějšími prvky z izraelské provenience, které byly použity v programu Barak při modernizaci izraelských strojů F-16C/D. Militarybox, CC BY-SA

                                                                     F-16A Netz

                                       (foto: IDF /Flying Past Ramon Crater / CC BY-SA.2.0)

 

Diskusní téma: Izraelské F-16 pro Chorvatsko - ještě ne

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání