internetový armádní magazín

Izraelské rekordní prodeje zbraní

04.05.2018 07:50

V loňském roce izraelské firmy prodaly do zahraničí rekordní objem zbraní, jejich výdělek byl více než 9 miliardld dolarů. Izraelský meziroční nárůst vývozu zbraní byl opravdu obrovský a dosáhl 41,5%.

V posledních letech se Izrael stále více chová jako zavedený vývozce zbraní. Pokud se v roce 2015 izraelský obranný průmysl zavázal dodat zbraně za 5,7 miliardy dolarů, tak v roce 2016 to bylo za 6,5 miliardy a v loňském roce za rekordních 9,2 miliardy. V letošním roce se očekávají údaje velmi podobné. Hlavní nárůst objemu je přičítán prodeji systémů protivzdušné obrany do Indie.

Vývozní potenciál Izraele je tvořen především prodejem raketových zbraní, je to asi 30% z celkové částky všech transakcí. Asi 17% tvoří prodej radarů a systémů radio-elekronického boje, 5% tvoří výpočetní systémy a 2% drony. Hlavní podíl na prodeji izraelských zbraní do zahraničí mají tři společnosti - Rafael, Israeli Aerospace Industries (IAI) a Israeli Military Industries (IMI). Militarybox, CC BY-SA

                                            izraelský protivzdušný systém David-Sling

                                                           (foto: US-MDA / PD) 

 

Diskusní téma: Izraelské rekordní prodeje zbraní

Datum: 04.05.2018

Vložil: JD1

Titulek: Izrael

Americké peníze a technologie, ruští vědci a technici, trochu práce špionážní služby MOSSAD, trochu diplomaticky podané hysterie a věčná židovská touha a schopnost obchodovat - když se to všechno hodí do jednoho hrnce zamíchá a povaří tak se výsledek určitě dostaví.

.... na přání upraveno redakcí

Datum: 06.05.2018

Vložil: Cami

Titulek: Re: Izrael

Jednu docela nepodstatnou maličkost jsi ve svém výčtu objektivních příčin úspěchu izraelských zbrojovek zapomněl vyjmenovat - totiž procento HDP vynakládané na výzkum. Žádná z evropských zemí nevynakládá taková procenta HDP na výzkum, jako právě Izrael. A jelikož Izraelci nejsou tuneláři, jako my všichni zde v Evropě, tak po letech práce to ovoce přinést prostě muselo.

Vyhledávání