internetový armádní magazín

Izraelský Namer trochu jinak

31.07.2017 20:50

Velení pozemních sil izraelské armády oznámilo zahájení testů těžkého bojového vozidla pěchody (zatím neoficiálně nazývaného Tiger / Imer) odvozeného od těžkého obrněného transportéru Namer, který využívá podvozku hlavního bitevního tanku Merkava IV.

Nové těžké bojové vozidlo pěchoty (Izraelci ho možná budou stále řadit mezi obrněné transportéry) je vybaveno zcela novou bezosádkovou bojovou věží osazenou 30mm rychlopalným kanónem americké firmy ATK (asi Mk44 Bushmaster II) s 200 kusy munice, 60mm minometem a s kanónem spřaženým 7,62mm kulometem se sedmi stovkami nábojů. Tato moderní věž pochopitelně nepostrádá dvě nezávislé sady pozorovacích a zaměřovacích přístrojů pro střelce i velitele v izraelském stylu (žádné velké "skleníky"), SŘP, varovné systémy a také systém aktivní ochrany Trophy. V pravém čele věže je pak ještě integrováno šest vrhačů dýmových granátů. V blízké budoucnosti má tato věž najít své místo i na nových kolových obrněných transportérech (kolových bojových vozidlech pěchoty) Eitan.

Těžké obrněné transportéry Namer jsou ve výzbroji IDF od roku 2008. Stroje přepravují až dvanáct osob, včetně tří členů osádky a vyznačují se velmi silným pancéřováním, asi nejsilnějším ve své třídě na světě. Dosud byly běžně vybaveny dálkově ovládanými zbraňovými moduly Katlanit, které mohou nést kulomet (obvykle ráže 12,7 mm) nebo 40 mm automatický granátomet. Již při vývoji bylo však myšleno na možnosti vyzbrojení i mocnějšími zbraněmi. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          XXXXX

                                                               Namer v nové verzi

                                                                (foto: IMOD / FU)

 

 

Diskusní téma: Izraelský Namer trochu jinak

Datum: 01.08.2017

Vložil: cecil

Titulek: Namer

Nejsem žádný obdivovatel techniky národa šesticípé hvězdy, ale ta věž se mi líbí. Vypadá na Nameru skvěle, a i na Eitanu to bude asi podobné. Jaké jsou asi parametry a palebné průměry pro zbraně? Není nic horšího, když jinak nadupaná věž má 2x60 nábojů pro kanon a 500 nábojů pro kulomet, které mohou být po pár minutách intentivního boje v riti.

Datum: 01.08.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Namer

Když jsem viděl ASCOD s věží Samson II, tak to byl opravdu trapas. Tato nová věž by mu slušela rozhodně mnohem víc a cenový rozdíl určitě nebude velký (jen přídavný pancíř). Samson 2 má 200 kusů munice ráže 30 mm, doplňovatelné zevnitř. Puma má taky jen 200 kusů munice + 200 se musí doplnit z venku. Pro kulomet zásoba 2000 kusů. U téhle nové věže to bude stejné

Datum: 01.08.2017

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Namer

ASCOD s věží Samson je opravdu hnus, to naprosto souhlasím.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Namer

U nás jsme schopni koupit i totální hnus. Stačí nějaký Dalík nebo podobný Eman a nehledí se vpravo, vlevo ... jde se přímo za bakšišem.

Datum: 03.08.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Namer

Pro kanón je palebný průměr údajně 200 nábojů (nebo možná 2x200), pro spřažený kulomet 700 nábojů (údaje byly doplněny do článku) a pro minomet se odhaduje 6 až 12 min. Na sériovém provedení věže má být podle posledních zpráv i dvojice PTŘS řady Spike. Uvedenými palebnými průměry se nová izraelská věž řadí mezi ty spíše lepší, ale ne nejlepší. Místo ve věži zabírá minomet, který si asi izraelská armáda vyžádala, protože je na jeho použití zvyklá. U jiných nových bezosádkových věží se minomet nenachází.

Datum: 01.08.2017

Vložil: Alex

Titulek: ...

Zvyšování palebné síly již dohnalo i Izraelce. Koncepce silně chráněných vozidel s lehčí výzbrojí již prostě nestačí.

Datum: 31.07.2017

Vložil: Rase

Titulek: skvělé

vypadá rozhodně skvěle, akorát mi přijde, že pro spoustu použití bude až moc těžký. Pro Izraelce to není problém, přeci jen plánují i lehké vozidlo Carmel (dvojčlenná osádka) ale pro export si nejsem jistý. Věž vypadá skvěle a kombinace Merkava, Namer, tohle BVP + lehké Carmely, je hodně cool představa o pásovém vojsku. Je docela škoda, že se tímto nezůčastnili Izraelci tendru na nové české BVP, přeci jen odmítli vyslat byť jen Namer

Datum: 01.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: skvělé

Jj je to mazel. Bohužel ne pro nás. Třeba se budeme "muset spokojit" s tou Pumou

Datum: 03.08.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: skvělé

Spokojit se s Pumou by bylo krásné, vždyť je to to nejlepší "bevko" západní výroby :-))

Datum: 03.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: skvělé

Přesně a aspon něco by sme mohli mít na top levelu. Když mají zvyšovat obranný rozpočet a pořád vykládají jak je těžké navýšený rozpočet proinvestovat...

Datum: 01.08.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: skvělé

Skvěle vypadá, ale je to izraelská domácí záležitost. Merkava IV má více jak 65 tun, takže i Namer bez věže není se svými cca 60 tunami lehký drobek. Je to pro Evropské podmínky až příliš, a vozidla mají navíc "vše vpředu", takže jsou těžká na předek, což by bylo v bahnitém terénu čekých hvozdů velmi rychle poznat. Již jen podle zvuku jde cítit, jak se motor v Merkavě nebo v Nameru trápí a potřeboval by nějaké kW navíc.

Datum: 03.08.2017

Vložil: mattea

Titulek: Re: skvělé

Rase: izraelskou techniku mám taky rád, jenže se podívej na středoevropské terénní podmínky a hlavně na únosnost našich mostů... tady by byla jen obtížně použitelná a výhody velkého pancéřování=těžké váhy by se staly nevýhodami.

Záznamy: 1 - 12 ze 12

Vyhledávání