internetový armádní magazín

Japonské námořnictvo dostalo již desátý letoun Kawasaki P-1

12.10.2016 12:20

Japonské námořnictvo si od společnosti Kawasaki Heavy Industries převzalo již desátý námořní hlídkový a protiponorkový letoun typu P-1. Letouny tohoto typu domácího výrobce nahrazují u leteckých jednotek japonského námořnictva známé P-3C Orion americké firmy Lockheed Martin. Japonské námořnictvo má v plánu pořídit až šedesát strojů P-1, které ve své kategorii patří mezi absolutně nejvýkonnější na světě, a spolu s americkými letouny Boeing P-8 Poseidon patří také k těm nejnovějším. 

Japonská firma Kawasaki hodlá se svým typem P-1 prorazit i na zahraniční trhy. S konkurenčním americkým Poseidonem se již střetla ve Velké Británii kde sice prohrála, ale jinde ve světě stále čeká velké množství starých Orionů na náhradu. Podle představitelů Kawasaki byla firma kontaktována již řadou zájemců, kteří požadovali podrobnější informace o strojích P-1.

                                                                Kawasaki P-1

                                          (foto: Tim Felce - Airwolfhound / CC BY-SA)

 

Letoun Kawasaki P-1 ve všech směrech výrazně překonává starší americké hlídkové a protiponorkové Oriony různých verzí i další podobné letouny. Vzhledem k faktu, že tento typ je vyloženým "speciálem", bude bezpochyby v řadě směrů i lepší než konkurenční Boeing P-8 Poseidon, který vsází na svůj levný základ v dopravním letounu Boeing 737. Letoun Kawasaki P-1 má čtyři moderní proudové motory IHI F7-10 vyznačující se velmi stabilním, klidným a tichým chodem, což má podle výrobce velmi příznivý vliv na celkový akustický podpis stroje a tím jeho podstatně horší zjistitelnost ponorkami. Velmi stabilní a tichý chod motorů také vytváří lepší podmínky pro práci průzkumných systémů na palubě letounu. Další podstatnou výhodu P-1 je použité křídlo o velké ploše, které usnadňuje létání v malých výškách.   

Řada vyspělých namořnictev světa dnes pociťuje výrazný nedostatek moderních hlídkových a protiponorkových letounů. Po několika desetiletích určitého postupného uvolňování dnes opět vystupuje strach z ponorewk protivníka. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Japonské námořnictvo dostalo již desátý letoun Kawasaki P-1

Datum: 12.10.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: P-1

P-1 od Kawasaki je opravdový krasavec. Jeho prodej však bude hodně záležet na ceně a provozních nákladech.

Datum: 12.10.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: P-1

Ta cena i provozní náklady právě v porovnání se zmiňovaným P-8 by mě celkem zajímaly. Například mě překvapuje čtyřmotorová koncepce. Tzn. určitě vyšší provozní náklady. Servis a náhradní díly budou díky komerčnímu původu u P-8 asi také výrazně nižší. Věřím ale, že v protiponorkové úloze bude mít P-1 navrch...

Vyhledávání