internetový armádní magazín

Japonsko koupilo tři drony RQ-4B Global Hawk

30.11.2018 20:30

Japonsko se po určitém váhání rozhodlo koupit tři americké průzkumné drony RQ-4B Global Hawk v modifikaci Block 30. Cena tří strojů s balíčky náhradních dílů a dvojicí pozemních řídících stanic byla dohodnuta na 490 milionů dolarů. V roce 2015 nabízeli Američané Japonsku ty samé drony za cenu kolem 1,2 miliardy. Japonsku se tedy mírné podržení obchodu rozhodně vyplatilo.

Japonsko je se stroji RQ-4B Global Hawk celkem obeznámeno, protože je používají americká jednotky dislokované na japonské letecké základně Misawa. V roce 2011 Japonsko využívalo jejich služeb k monitorování škod po velkém tsunami a měření úrovně záření u poškozené jaderné elektrárny Fukushima-1.

RQ-4 Global Hawk byl vyvinut společností Northrop Grumman. Stroj je schopen létat ve výšce až 18 tisíc metrů. Jeho maximální rychlost je 629 km/h a maximálni doba letu může přesáhnout 32 hodin. Průzkumné vybavení zahrnuje multifunkční radar, videokameru, elektrooptické a infračervené senzory, inteligentní rádiový systém a automatický identifikační systém (AIS). Militarybox, CC BY-SA

                                               RQ-4B Global Hawk / foto: US Gov. / PD

 

Diskusní téma: Japonsko koupilo tři drony RQ-4B Global Hawk

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání