internetový armádní magazín

Japonsko se rozhodlo koupit letouny F-35B

27.11.2018 09:55

Jako součást nového obranného plánu, který bude zveřejněn příští měsíc, se japonská vláda rozhodla koupit americké bojové letouny Lockheed Martin F-35B Lightning II kategorie STOVL.

                                                             F-35B / foto: USN / PD

 

Letadla F-35B vstoupí do služby u japonského námořnictva a budou přiřazeny vrtulníkovým nosičům Izumo a Kaga. Tyto nosiče jsou největšími bojovými plavidly japonského námořnictva - disponují výtlakem kolem 27 tisíc tun a délkou 248 metrů.

Rozhodnutí japonské vlády koupit F-35B je podle zveřejňovaných zpráv motivováno především čínskými expanzivními snahami.

První zprávy o japonských plánech získat až 40 letadel STOVL F-35B byly publikovány japonskými médii v únoru letošního roku. V březnu vyzvala vládnoucí liberální demokratická strana japonskou vládu, aby se zasadila o vývoj a stavbu nových japonských letadlových lodí pro letouny F-35B. Tyto letadlové lodě by měly vzniknout dalším vývojem lodí třídy Izumo. Militarybox, CC BY-SA

            víceúčelový vrtulníkový torpédoborec Izumu  / foto: Yamada Taro / CC BY-SA 4.0

 

Diskusní téma: Japonsko se rozhodlo koupit letouny F-35B

Datum: 29.11.2018

Vložil: Superme

Titulek: Japonsko

Konečně začíná Japonsko pořádně zbrojit (snad). Pro region a jeho stabilitu jen dobře, protože rozpínavost Číny začíná být extrémní.

Datum: 30.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Japonsko

Japonsko a pořádně zbrojit. Proč? Chtělo by se stavět miliardové Číně? Čínské zájmy nesměřují k Japonsku, protože Japonsko má kulové hovno z toho co Čína potřebuje.

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Vyhledávání