internetový armádní magazín

Jihokorejci doufají v prodej houfnic K9 do České republiky

26.09.2017 09:10

Jižní Korea a Česká republika na základě nově uzavřených dohod rozšíří spolupráci v obranném průmyslu. Podle jihokorejských vládních kruhů se očekává, že země zahájí v blízké budoucnosti jednání o konkrétních oblastech spolupráce a projednají také možný prodej jihokorejských samohybných 155mm houfnic Hanwha Techwin K9 Thunder české armádě.

Společnost Hanwha Techwin zaznamenala v poslední době úspěch se svou houfnicí K9 ve Finsku, kam se jí podařilo prodat celkem 48 jednotek, a také v Polsku, kde si polská armáda vybrala pro své domácí houfnice Krab upravené podvozky houfnic K9. Hanwha Techwin prodala licenční práva na výrobu podvozků K9 polské společnosti HSW. Militarybox

                                                            houfnice K9 Thunder

                                                              (foto: USMC / PD)

 

Diskusní téma: Jihokorejci doufají v prodej houfnic K9 do České republiky

Datum: 27.09.2017

Vložil: Mates

Titulek: re

U nás je magické slovo podvozek Tatra,přes to vlak nejede,takže pásový podvozek nemá šanci.

Datum: 26.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: PzH

PzH je pořád TOP, ale K9 jsou v evropě hodně oblíbené. Osobně si ale myslím, že pásy u nás nemají šanci. Byť BAE nám nabízí i hodně moderní verzi Paladinů, teď korejci K9. Čekám spíš něco ve stylu moderní obdoby Dany, třeba s německým modulem AGM nebo tak něco. Modernizovaný podvozek Dany nevypadá zle. Pokud budeme chtít lehčí houfnici ,tak to bude nejspíš Aleksandar (CSG je hodně aktivní v Srbsku) nebo slovenská EVA.

Datum: 27.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: PzH

ps. doufám že nám hlavně nabídnout tank K2 Black Panther, spousta dílů je stejně od Němců. Uvidíme tedy, zda půjdeme cestou modernizace dostupných tanků (Leo2, Leclerc) nebo se plácneme přes kapsu a koupíme něco nového (K2) nebo budeme šetřit (prodloužení životnosti Tček) a čekat na něco nového (Leo3)

Datum: 27.09.2017

Vložil: Jura

Titulek: Re: Re: PzH

tak na E15 je bez udání zdroje tabulka, kde píší náhradu tanků v letech 2018-2020 s rozpočtem 11,6mld Kč. To není úplně málo peněz, stačilo by zhruba na 50ks moderních tanků

Datum: 27.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: PzH

No tohle je velká otázka, buď to je relativně hodně ojetých tanků, mám pár možností, počty berte s rezervou: cca 50 leopardů 2 od španělů, v mizerném stavu, ale i s nějakou lehkou modernizací a něčím navíc. Nebo 30 Leopardů 2A7 - tedy hloubková přestavba. Teoreticky by vycházela i stovka Leclerců ve stavu v jakém jsou (prodávaly se cca za 4 mil.euro kus + 1,5 modernizace). Víc mě nic nenapadá. Všechno to jsou tanky bez munice a bez zázemí. Se zázemím, náhradními díly a municí, by cca 100 pořádných MBT vyšlo klidně na 40 mld. nebo podobně.

Datum: 26.09.2017

Vložil: mattea

Titulek: srovnání

jak si vůbec vede K9 ve srovnání s německou Pz2000? Ta byla svého času označována jako "nejlepší" houfnice vůbec, jenže K9 se mi zdá být mladší konstrukce...

Datum: 26.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: srovnání

Obě houfnice nahrazují Paladina, K9 je oblíbený, jelikož jich mají korejci spoustu a prodávají ojeté. U Němců je to podobné, ale už se nerozdávají za odvoz. Němci hodně přehodnotili množství techniky a taky spíš škudlí.

Vyhledávání