internetový armádní magazín

Jihokorejské houfnice pro finskou armádu

30.11.2016 09:55

Finsko pravděpodobně již počátkem příštího roku podepíše kontrakt na nové jihokorejské samohybné kanónové houfnice K9 Thunder ráže 155 mm. Mělo by se jednat o 48 samotných houfnic K9, k nim příslušná muniční vozidla K10 a další vybavení za celkovou cenu kolem 400 milionů dolarů.

Již v tomto týdnu mají ve Finsku proběhnout zkoušky houfnice K9 a má být podepsáno memorandum o porozumění.

Houfnice K9 byla vyvinuta společností Samsung Aerospace Industries (Hanwba Techwin) během devadesátých let jako náhrada starších jihokorejských houfnic K55A1. Zkoušky prvního prototypu byly zahájeny v roce 1996 a sériová výroba probíhá od roku 1999. V současnosti patří K9 mezi to nejlepší co lze v dané kategorii zbraní ve světě získat. Militarybox, CC BY-SA

                                                                K9 Thunder

                                          (foto: DefenceCitizenNetwork / CC BY-SA)

 

 

 

Diskusní téma: Jihokorejské houfnice pro finskou armádu

Datum: 01.12.2016

Vložil: Rase

Titulek: .

Zdá se, že jsou tyhle houfnice hodně oblíbené. Přeci jen podvozky použili poláci pro svoje houfnice, teď finové nakoupili kompletní K9 - potenciál má. Navíc je to jediná nová pásová houfnice široko daleko...

Datum: 04.12.2016

Vložil: vombat

Titulek: Vánoce

Přesně tak navíc jsem slyšel, že o vánocích je ke každé houfnici mobil jako dárek! Ne vážně je to moderní houfnice od mě sympatické firmy, která navíc při nasazení ve Finských podmínkách a proti předpokládanému nepříteli bude jistě bytelná a odolná. Finská armáda má pěkný dárek. No a co ta naše. Nezlobila. O co napsala ježíškovi? A nebudou to letos opět jen zelené ponožky? :)

Datum: 05.12.2016

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Vánoce

No asi nezlobila, dokonce by Ježíšek měl přijet ze své domoviny, z Izraele. Šušká se totiž, vítězem tendru na MADR je izraelská IAI ELTA, vyhlásit by se to mělo ještě do konce roku (neoficiální info).

Vyhledávání

 

 

 

 

army shop E-ARMY Liberec