internetový armádní magazín

Kanada bude opět vybírat nová letadla

26.02.2018 07:10

Kanadské ministerstvo obrany zahájilo přípravu výběrového řízení na 88 nových víceúčelových bojových letounů. Předpokládaná cena nových strojů je 15 miliard USD.

Do výběrového řízení kanadského ministerstva obrany byly přijaty přihlášky společností Lockheed Martin, Boeing, Saab, Dassault a Airbus s letouny F-35A Lightning II, F-18E/F Super Hornet, JAS-39E/F Gripen, Rafale a Typhoon. Vítěz soutěže by měl být vyhlášen v roce 2021 a dodávka letounů pak proběhnout v letech 2025 až 2031.

Kanadské letectvo původně plánovalo koupit americké stíhačky F-35A, avšak v listopadu 2016 kanadský ministr obrany oznámil, že země oficiálně nákup odmítla.

Kanadské královské letectvo RCAF (Royal Canadian Air Force) dnes disponuje 98 jednomístnými CF-18A a 40 dvoumístnými CF-18B. Všechny tyto stroje Kanada získala v letech 1982 až 1988. Jejich plánovaná životnost končí nejpozději v roce 2023. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          CF-18A

                                                              (foto: U.S. Navy / PD)

 

Diskusní téma: Kanada bude opět vybírat nová letadla

Datum: 26.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: Politici hazardéři

Životnost nejmladších několika kusů F/A-18, více jak třicetiletých kraksen skončí nejpozději v roce 2023.
Dodávka první strojů proběhne v roce 2025 - optimistická představa.
Jak dlouho bude trvat uvedení těch několika málo prvních kusů do plné operační způsobilosti?
Jakou lež si kanadští politici vymyslí jako odpověď na skutečnost, že druhá největší země světa nemá v mezidobí stíhací letectvo? Pardon, tedy až na ten display team...

Datum: 26.02.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: Politici hazardéři

Hazardéři? A s čím?
K čemu Kanadě to stíhací letectvo v současnosti je?
SSSR zanikl a Rusko má co dělat samo se sebou resp. s Evropou postrkovanou USA, a do budoucna bude mít problém hlavně s Čínou.
Čína má zájmy jinde, nemá důvod (zatím) útočit na USA přímo ... a Kanada je zajímavá jen jako nástupní prostor pro válku s USA.
USA, jedinému kdo Kanadu může napadnout, se Kanada stejně neubrání.
Kanada sama nikdy neměla agresivní choutky, nemá k tomu ani polohu ani důvod.

Podtrženo, sečteno, Kanada v současnosti nepotřebuje de-facto ani armádu ani stíhací letectvo. Zatím určitě ne = nemají kam spěchat.
Jednou ta potřeba ami přijde, ale to už možná bude další generace stíhaček.

Datum: 27.02.2018

Vložil: Pepos

Titulek: Re: Re: Politici hazardéři

Súhlas

Datum: 26.02.2018

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Politici hazardéři

Kanadě by se hodil nejvíc stroj typu MiG 31 s municí s dlouhým doletem. Víc nepotřebují. Udělali dobře že zamítli F-35A, je to stroj pro jejich území k nepotřebě protože jde o expediční letoun s pro jejich potřeby malým doletem. Řeší stejnou situaci jako Rusové, patrolu a potřebu rychlého doletu nad odlehlá teritoria. Tam je nízká zjistitelnost podružná, prim hraje rychlost dosah a rakety dlouhého doletu.

Datum: 27.02.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: Politici hazardéři

@ Skeptik a Mirra. To jsou zase znalosti o nasazení kanadského letectva :-)

1) Z posledních dekád zámořské nasazení kanadských CF-18:

Operace IMPACT proti ISIL Iráku. Šest CF-18 odlétalo 1378 bojových letů v letech 2014-2016.
Operace MOBILE proti nad Libyí v roce 2011. Sedm CF-18 odlétalo 946 bojových letů a shodilo 696 naváděných pum.
Operace ECHO nad Bosnou a Jugoslávií v letech 1998 až 2000. Osmnáct CF-18 odlétalo 678 bojových letů z toho 120 jako stíhací doprovod a 558 bombardovacích při kterých použilo 397 naváděných a 171 nenaváděných pum.

V rámci příspěvku na ochranu spojenců v NATO se šestice kanadských CF-18 se pravidelně účastní ostrahy vzdušného prostoru Islandu (2011, 2013, 2017) a pobaltských států (2014). Zdá se, že Rusku někdo zapomněl poslat memo, že mají mít starosti jen se sebou a ne posílat letouny do severního Atlantiku.

2) NORAD:

I služba v rámci NORADu je mnohem rozmanitější a Kanaďané to zvládnou s normálními moderními víceúčelovými stíhacími letouny. Klíčem je investice do infrastruktury, běžného používání doplňování paliva za letu a úzké spolupráce s Američany v rámci NORADu. Oba státy společně sdílejí techniku i základny. Tedy Kanaďané operují z amerických základen na Aljašce a v Grónsku a naopak USAF své letouny jako například F-15 ANG a tankery vysouvá na sever Kanady a Grónska (Aljašku pak chrání F-22).

Na území severní Kanady jsou aktivní čtyři předsunuté letecké základny FOL: Inuvik (68° s.š.), , Yellowknife (62° s.š), Iqaluit (64° s.š.), Rankin Inlet (62° s.š.). Kanaďané také operují z Eielsonovy letecké základny (64 s.š.) na Aljašce. NORAD pro své operace používá i americkou leteckou základnu Thule (76° s.š) v dánském Grónsku.

Opět někdo zapomněl poslat memo Rusku, že mají mít starosti jen se sebou a ne posílat letouny do těsné blízkosti východního, severního a západního pobřeží Severní Ameriky.

Datum: 27.02.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Politici hazardéři

no tak by se Kanada těch zahraničních misí nezúčastnila, no a co , myslím, že s tím si v Kanadě hlavu nelámou

Datum: 27.02.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: Re: Re: Politici hazardéři

Opak je pravdou. „Zahraniční mise“ jsou součástí kanadské národní identity a jejich historie i současnosti. Váš názor by v podstatě nepochopili a dokonce by od někoho z Česka mohly považovat podobný názor za historickou nevděčnost.

Stačí se projít velkými i menšími kanadskými městy a ten rozdíl oproti Česku doslova udeří do očí. Ještě snadnější je navštívit některá místa v západní Evropě. Při čtení desetitisíců jmen vytesaných do kamene to snad pochopí každý, kdo se alespoň trochu zajímal o velkou historii okolo nás, které umožnila vznik a přetrvání různých státních útvarů Česka a Slovenska.

https://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_war_memorials

Datum: 27.02.2018

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: Politici hazardéři

To je tak když mají Američani a kanaďani chutě lítat podél ruských hranic tak oni s radostí ty návštěvy oplatí a to ještě v menším množství. Když se u amerického pobřeží jednou za rok ukáže loď elektronické rozvědky tak z toho má půl US námořnictva pohotovost. V praxi platí že čím více se někdo zajímá o cizince tím víc se zajímají oni . Kanada je v těžké pozici, pokud to s obranou myslí vážně tak si s expedičním sborem nevystačí. A lehce se může stát že když půjde do tuhého tak ji USA zkusí "integrovat". Bezbrannost vždy láká silnější.

Datum: 27.02.2018

Vložil: Starlight

Titulek: Re: Re: Politici hazardéři

Tady se prostě neshodnem.
Jsem zásadně proti jakékoli SKUTEČNÉ agresi a věřím, že i v Kanadě je spousta lidí, kterým účast kanadského letectva na výše uvedených agresích vadí.

Co se zapojení do NORAD týče, to jsem se právě snažil sdělit. Ten systém běží jaksi setrvačností, přestože nemá reálného protivníka.
A pár cvičných letu ruských letadel v mezinárodním vzdušném prostoru? No, maximálně dobrá záminka proč ten zbytečný systém (NORAD) držet při životě.
Proto tvrdím, že mají na obnovu letadlového parku dost času.

Datum: 28.02.2018

Vložil: Starlight (ten první)

Titulek: Re: Re: Re: Politici hazardéři

Když už jsi proti agresi, tak se chovej méně agresivně a nepoužívej můj nick/jméno:-).

Pokud máš námitky proti zahraniční politice Kanady nebo fungování systému NORAD, tak tady pláčeš na špatném hrobě. Toto je český web. Musíš si najít nějaký kanadský nebo americký. Určitě těm tam rádi uvítají.

Jestli chceš podpořit cvičné lety ruských strategických bombardérů a jiných letadel v blízkosti území našich spojenců, tak si najdi příslušný ruský web a tam jim vyjádři svoji podporu. V diskuzi o výběru nových kanadských stíhaček je to zcela mimo mísu.

Datum: 28.02.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Politici hazardéři

Omlouvám se, dál jsem odpovědět, a nějak mi tam skočil :)

BTW, já s popisem kanadských agresí nezačal ;)

Datum: 26.02.2018

Vložil: Cami

Titulek: Neschopnost politiků

Desinformační kampaň používající absurdní a iracionální argumenty vedená při předchozích volbách vedla ke zrušení tendru. Lze zcela právem očekávat, že nemalé nasazení desinformačních nástrojů bude použito i tentokrát s cílem co největší desorientace tak, aby se v tom nikdo nevyznal. Jedině tak je šance, že tendr bude opět bez výsledku. O to, a jenom o to, přece jde. Tak hodně štěstí, Kanado.

Datum: 26.02.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Kanada

Tak to jsem zvědav, jestli si vyberou něco jiného než F-35? V jejich případě bych šel do F-18E/F Super Hornet.

Datum: 26.02.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: Kanada

Spíše do Eurofighteru - modernější konstrukce s vyšším rozvojovým potenciálem. Rychlejší, supercruise, větší dolet ...

Datum: 26.02.2018

Vložil: Jožo

Titulek: už zase?

Takže ďalšia repríza cirkusu?

Záznamy: 1 - 15 ze 15

Vyhledávání