internetový armádní magazín

Katar plánuje koupit více cvičných letadel

19.01.2018 12:55
Katar plánuje zvětšit objednávku britských cvičných letadel Hawk. Podle katarského ministra obrany je velmi pravděpodobné, že místo šesti strojů bude pořízeno devět.
Slova katarského ministra obrany jsou dobrou zprávou pro společnost BAE Systems, která v loňském roce oznámila plány na snížení počtu pracovních míst v továrně na letadla ve Whartonu kvůli nedostatku objednávek.

Katar původně uzavřel smlouvu s Velkou Británií o záměru zakoupit víceučelové bojové letouny Eurofighter Typhoon. Tato smlouva zahrnovala také možnost dodávky šesti letadel Hawk k výcviku pilotů. Dne 10. prosince 2017 vláda Kataru uzavřela závaznou smlouvu se společností BAE Systems o dodávce letadel Typhoon a doprovodného balíku služeb údržby a školení personálu za přibližně 6,9 miliardy dolarů. Předpokládá se, že smlouva vstoupí v platnost poté, co společnost obdrží první platbu, a to nejpozději v polovině roku 2018. Očekává se, že dodávky začnou na konci roku 2022. Jednání o cvičných letadlech Hawk však nebyla dokončena.

Katar v poslední době kromě letadel Eurofighter Typhoon zakoupil také francouzské stroje Dassaul Rafale a americké Boeing F-15QA. Pokud budou všechny obchody realizovány podle plánu, flotila letadel Kataru bude čítat celkem 96 moderních bojových strojů. Tomu bude muset odpovídat i přiměřený počet cvičných letadel. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        Hawk

                                                   (foto: Tim Felce / CC BY-SA 2.0)

 

 

Diskusní téma: Katar plánuje koupit více cvičných letadel

Datum: 20.01.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Katar

Katar zvolil rychlé řešení získání velkého množství letadel. Když jsou peníze tak jde všechno.

Datum: 20.01.2018

Vložil: Sm

Titulek: Money

Kdyz na to Katar ma.....

Datum: 20.01.2018

Vložil: killer.hunter

Titulek: WTF??

Tak to musí být exkluzivní fištrón nakoupit 36 Rafale, 36 F-15QA a 24 Typhoonů! ! !

Datum: 21.01.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: WTF??

Proč? ... když máš prachy :)
V čem je to jiné od toho, pořídit si 14 ks JAS-39 Gripen a 16 ks L-159 Alca? ;)
Navíc takto má Qatar zaháčkované USA, Francii i UK ....
A relativně levně.

Datum: 21.01.2018

Vložil: killer.hunter

Titulek: Re: Re: WTF??

No, Gripen a Alca jsou letadla pro jiné účely/úkoly, kdežto Typhoon/Rafale/F-15 pro stejné, pominu-li že F-15QA je spíše používán v roli stíhacího bombardéru, ikdyž čistě stíhací roli také umí. Kdyby nakoupili dvojnásobný počet F-15 + dvojnásobný počet Rafale tak bych neměl nic proti, ale toto je kočkopes, jen proto, že na to mám. Z logistického hlediska je to nesmysl (jiné náhradní díly, zbraně, motory atd, atd). A za další, nevím čím by si je chtěli zaháčkovat? Výrobci chtějí prodat a to se stalo, pokud uživatel dodaný výrobek druhý den po dodání třeba odveze na šroták, výrobci může být jedno. Já v tom nějakou vyšší myšlenku nebo strategii nevidím, podle mě bud v OS Kataru jsou dva proudy, přičemž jeden chtěl Typhoon a druhý Rafale, tak raději koupili obojí, a nebo (což si myslím já), jsou rozežraní a neví coby, asi jako multimilionář, kterému nestačí mít v garáži nejvýkonější modely od Porsche, Ferrari a Lamborhini, ale musím nakoupit i Koenigsegg, Pagani a McLaren. Ale je to jen můj pohled na věc.....:)

Datum: 22.01.2018

Vložil: swist

Titulek: Re: Re: Re: WTF??

Mozno ich potrebovali rychlo, tak zadali vyrobu trom vyrobcom naraz.

Datum: 22.01.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Re: Re: Re: WTF??

Nie je náhodou F-15 primárne stroj na vybojovanie vzdušnej nadvlády?

Vyhledávání