internetový armádní magazín

Komplety Saab RBS 70 NG pro Armádu ČR

18.12.2018 16:55

Společnost Saab uzavřela kontrakt s MO ČR na dodávku kompletů RBS 70 NG, což je nejnovější generace přenosného systému protivzdušné obrany RBS 70. Kontrakt má hodnotu 365 miliónů SEK a dodávky se uskuteční v letech 2020 a 2021.  

Kromě vlastního systému kontrakt zahrnuje i integraci do systému protivzdušné obrany AČR, testovací prostředky a výcvik. Armáda České republiky již používá předchozí verzi systému s označením RBS 70. Nově bude disponovat šestnácti komplety RBS 70 a šestnácti komplety RBS 70 NG, pro které bude mít k dispozici zhruba 650 střel verzí Mk.II a Bolide. U 25. plrp české armády systémy RBS 70 NG nahradí zastaralé sovětské komplety S-10M.

                                           komplet RBS 70 NG / foto: Saab / tisk. zpráva / FU

 

"Jsme rádi, že můžeme Armádě České republiky dodat RBS 70 NG, nejnovější systém protivzdušné obrany krátkého dosahu společnosti Saab. Skutečnost, že se členská země NATO rozhodla vložit prostředky do systému RBS 70 NG společnosti Saab, je pro naši firmu tím nejlepším možným hodnocením a také důkazem, že Saab patří k předním dodavatelům řešení protivzdušné obrany", říká Görgen Johansson, ředitel obchodní divize Dynamics společnosti Saab.

"Naše dosavadní zkušenosti se systémem RBS 70 a podporou společnosti Saab jsou velmi pozitivní. Systém RBS 70 je páteří pozemních prostředků protivzdušné obrany mnohonárodních úkolových uskupení NATO a od roku 2019 bude součástí sil velmi rychlé reakce (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF). Zcela nový komplet RBS 70 NG obsahuje zásadní zlepšení, která významným způsobem zvýší naše schopnosti proti ohrožení České republiky a svrchovanosti NATO," říká Jan Sedliačik, velitel 25. protiletadlového raketového pluku AČR.

"Jsme hrdi na naši dlouhodobou spolupráci s ozbrojenými silami České republiky. Společnost Saab bude při integraci systému RBS 70 NG do infrastruktury velení a řízení AČR spolupracovat s místními průmyslovými podniky s cílem vytvořit vyspělé a moderní řešení protivzdušné obrany krátkého dosahu," dodává Krasimira Stoyanova, ředitelka společnosti Saab pro střední a východní Evropu.

Díky automatickému sledování, rozsáhlému souboru nástrojů, které má operátor systému k dispozici, možnosti ukončení odpalovací sekvence (autodestrukce střely), volbě místa zásahu, možnosti identifikace vlastní – cizí a optickému sledování cíle se výrazně zvyšuje pravděpodobnost zásahu správného cíle a současně i bezpečnosti během provádění kritických kroků. Operátor systému RBS 70 NG má plnou kontrolu nad tím, co a kde střela zasáhne či nezasáhne, což eliminuje riziko zásahu vlastní palbou. Militarybox, Cook Communications, Saab, Tisková zpráva

                                komplet RBS 70 české armády / foto: Saab / tisk. zpráva / FU

 

Diskusní téma: Komplety Saab RBS 70 NG pro Armádu ČR

Datum: 19.12.2018

Vložil: Strikehawk

Titulek: Vyřazení ze švédské armady

Zajímavé na této věci je fakt, že švédská armáda se chystá tyto komplety vyřadit a nahradit je systémem IRIS s infra navadenim.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: RBS 70

Tento švédský systém mě moc neoslovil. Asi jsem bohužel nepochopil v jakých situacích má být nasazen a pro jaké bojové operace je určen. Zdá se mi vzhledem k jeho dosahu poněkud těžkopádný. Indové ho ve výběrovém řízení odmítli, protože se nedokázal prosadit v porovnání se střelami odpalovanými z ramene. Určitě musím také souhlasit s Pepem, že by měla být část systémů umístěna na nějakém autě.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: RBS 70

Já tady kdybych seděl ve vrtulníku nebo nějakém Su-25, bál bych se mnohem víc tohoto, než nějakého TORu nebo Tungusky. Ty sice vypadají impozantně na obrázku, ale v reálném světě by nejspíš dlouho nepřežily (viz osud Gruzínské PVO proti tehdy relativně neschopnému ruskému letectvu v roce 2008). Ale tuhle potvoru schováte kdekoli a každé odpalovací zařízení je smrtelně nebezpečné v okruhu 6km do výšky 5km. A střílení flér na vás jen zbytečně upozorní..

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Rbs 70NG

To jsou dobré zprávy. Každý uskutečněný kontrakt, který posílí naši armádu se počítá. Určitě jsou RBS 70 NG u jednotek potřeba. A kdy se dočkáme nástupce našich KUBů? Netlačí nás bota spíš v obraně vzdušného prostoru na střední vzdálenosti než na blízko?

Datum: 18.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Rbs 70NG

Je to zvláštní, ale asi netlačí. Je to jedna z věcí, která se nechává prostě totálně vyhnít. Momentálně žádné takové systémy nepotřebujeme, protože máme schopné spojence a šetříme na něco lepšího. :-)
Trošku mě mrzí, že není aspoň část RBS 70 na nějaké mobilní platformě. U systému tohoto charakteru a dosahu by se to asi slušelo.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Rbs 70NG

Bota nás samozřejmě tlačí a pomalu se připravuje tendr. MO už spustilo tendr na komplexní právní podporu, vyhlášení tendru na dodavatele nových systémů SHORAD (náhrada Kub) se čeká v druhé půlce roku 2019.

Datum: 18.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Rbs 70NG

S tou mobilní platformou jste to trefil. Titus si o to vyloženě říká:)

Datum: 19.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Rbs 70NG

Myslím, že jsem někde viděl Iveco LMV s integrovaným tímto systémem. Jedno auto s radarem a druhé s RBS 70.Ale přijde mi to takové dost stísněné. A kolik asi tak převáží munice? Titus nebo Pandur nebo nový pásák jsou asi lepší platforma s většími možnostmi.

Datum: 19.12.2018

Vložil: Luke

Titulek: Re: Re: Re: Re: Rbs 70NG

https://www.youtube.com/watch?v=i15PpKdNOnI

Datum: 20.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Rbs 70NG

Ano, to je přesně ono Děkuji.

Záznamy: 1 - 10 ze 10

Vyhledávání